Dostupni linkovi

BEOGRAD/PRISTINA


Član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović najoštrije je kritikovao odluku šefa UNMIK-a Joakima Rikera, da privremeno obustavi povratak imovne na Kosovu, ocenjujući je kao "zeleno svetlo ekstremistima da nastave sa uzurpacijom srpske imovine".
Državni sekretar u Ministarstvu Srbije za Kosovo Dušan Proroković ocenio izjavio je u petak veče je da je to "jedna od najskandaloznijih odluka u osmogodišnjoj istoriji UNMIK-a."
Portparol UNMIK-a Mirijam Disabl izjavila je za Radio Slobodna Evropa da ova odluka nije uperena ni protiv jedne etničke zajednice na Kosovu, posebno ne protiv srpske.
"UNMIK je privremeno suspendovao sprovođenje oko 350 odluka Direkcije za stambena i imovinska pitanja. Ovo je ograničena i privremena mera a preduzeta je kako bi se izbegle teškoće prilikom stupanja na snagu odluka. Nadzorni bord Kosovske agencije za imovinu održaće vanredni sastanak u sredu kako bi razmotrio ovo pitanje. Inače, odluka nije uperena ni protiv jedne etničke zajednice na Kosovu. Oko 350 imovinskih pitanja se gotovo podjednako tiču vlasnika i iz albanske i srpske zajednice", kaže Disabl.
Uredba, kojom se na Kosovu privremno obustavlja vraćanje imovne doneta je 2. avgusta. Tom uredbom se, suspenduje prethodna uredba iz oktobra prošle godine kojom je naloženo da se imovina vraća stvarnim vlasnicima.
Kosovska agencija za imovinu je primila više od 25.800 zahteva za povraćaj stambene, poslovne, poljoprivredne i druge imovine koja je uzurpirana posle 1999. godine.
XS
SM
MD
LG