Dostupni linkovi

SARAJEVO


Na Igmanu će danas biti održan centralni program manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2007", koja se svake godine održava s ciljem sjećanja na sve šehide i poginule borce odbrambenih snaga Armije BiH. Pokrovitelji ove manifestacije su članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić. Program će početi u 10.30 sati odavanjem vojnih počasti na mezarjima poginulih boraca na Velikom Polju, Mrazištu i Brezovači. Nakon toga, u haremu džamije na Igmanu u 12.00 sati počinje vjerski program, nakon kojeg će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić predvoditi džuma namaz i održati hutbu. Na Velikom Polju u 15.30 sati počeće kulturno - umjetnički program i organiziran doček zastava Armije BiH. Također je predviđeno da se prisutnim obrati i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

VAŠINGTON
Etički kodeks, koji predviđa strožija pravila lobiranja u američkom Kongresu, danas je usvojen i u Senatu, a njegovo usvajanje smatra se najvećim napretkom u proteklih nekoliko decenija na ovom planu. Zakon koji predviđa strožija etička pravila, usvojen je ranije ove nedjelje u Predstavničkom domu Kongresa, a nakon jučerašnjeg izglasavanja u Senatu, sa 83 glasova za i 14 protiv, biće dostavlje predsjedniku SAD Džordžu Bušu na potpisivanje. Novi zakon je dijelom odgovor na nedavne skandale zbog kojih su dva predstavnika republikanaca i jedan uticajni lobista otišli u zatvor, a jedna predstavnik demokrata optužen za primanje mita.

PEKING
Najmanje 200 osoba je privedeno na Tibetu tokom jednog festivala, poslije javnih poziva učesnika da se na Tibet vrati duhovni vođa tibetanskih budista Dalaj Lama, saopćeno je danas u Pekingu. Jače policijske snage su bile upućene u srijedu u Litang, gdje je održan godišnji tradicionalni festival konja, a koji je posjetilo nekoliko hiljada ljudi, saopćila je organizacija "Međunarodna kampanja za Tibet". Prema navodima organizacije, jedan učesnik festivala je prvo uhapšen jer je uzeo mikrofon i javno pitao okupljene da li žele da se Dalaj Lama vrati na Tibet. Dalaj Lama je napustio Tibet, poslije neuspješne vojne pobune i našao utočište u Indiji 1959. godine, kada su kineske vlasti preuzele kontrolu na Tibetu.
XS
SM
MD
LG