Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Prištini odbrojavanje do nezavisnosti


Politički predstavnici Kosova smatraju da je pregovarački proces počeo saopštenjem generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je rekao da 10. decembra Kontrakt grupa treba da preda izveštaj o rezultatima pregovora.

Portparol Pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni kaže da su institucije pozdravile saopštenje.

“Mi pozdravljamo početak procesa od 120 dana, za koji verujemo da će se okončati 10. decembra, kako je i zatražio generalni sekretar Ban Ki Mun”, rekao je Hiseni.

Šefica Parlamentarne grupe opozicione stranke Ora Teuta Sahatcia kaže da je novi pregovarački proces počeo.

“Imajući u vidu da je Ban Ki Mun zatražio od Kontakt grupe da podnese izveštaj 10. decembra, što se podudara sa rokom od 120 dana, očekujemo da i zvančno počne odbrojavanje”, kaže Sahatcia.

Prema oceni Hisenija još uvek se ne zna kako će se odvijati pregovori. Medjutim, on je izrazio uverenje da će period od 120 dana otkloniti i poslednje prepreke koje se nalaze na putu stvaranja države.

“Još nema indikacija kada bi mogla početi faza, ali Kosovo je spremno i ozbiljno će se u to uključiti, pošto je cilj institucija da Kosovo postane država”, kaže Hiseni.

Politički predstavnici kosovskih Srba očekuju da Kontakt grupa na razne načine organizuje pregovore. Šef poslaničke grupe “Srpske liste za KiM” Randjel Nojkić kaže da konačnu odluku treba da donesu UN.

“Očekujem da će biti direktnih pregovora a da će biti i šatl diplomatija, da će predstavnici Kontakt grupe razgovarati pojedinačno sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine. Konačan stav po pitanju statusa i po pitanju rešavanja problema Kosova, uključujući decentralizaciju, zaštitu prava i mehanizme zaštite, konačnu odluku mora da donese SBUN.”

Nojkić ističe da samo bezuslovno vodjenje pregovora može doneti uspeh.

“Vremenska ograničenja a pogotovu ograničenja i uslovno postavljanje ciljeva da ukoliko se nešto ne dogodi dogodiće se onda na sledeći način, je jedna pogrešna strategija. Mora vrlo jasno da se primoraju i Beograd i Priština da iznesu svoje jasne stavove po pitanju statusa i šta nude u jednom ili u drugom slučaju. Samo u takvoj situaciji ja očekujem da će biti pozitivni razgovori.”

Novi pregovori izmedju Prištine i Beograda će trajati 120 dana uz posredovanje trojke Kontakt grupe. Trojku čine predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije i Rusije, Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Bocan-Harčenko. Zvaničnici Evropske unije su najavili da bi pregovori mogli početi sredinom avgusta, ali se još ne zna o kojim temama će se razgovarati.

S druge strane, predlozi o konfederaciji Srbije i Kosova koji se mogu čuti u nekim medijima, medju albanskim političarima nije ni tema. Kosovski lideri ostaju pri stavu da se moraju poštovati principi Kontakt grupe o konačnom statusu, a koji podrazumevaju da nema spajanja Kosova sa nekom drugom teritorijom, nema podele a ni povratka na stanje pre 1999. godine. Kosovski pregovarači su izjavili da u nove pregovore ulaze sa stavom da se o nezavisnosti ne može pregovarati i da neće dozvoliti izmene u planu Martija Ahtisarija, kojim se za Kosovo predvidja nadgledana nezavisnost.
XS
SM
MD
LG