Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SKOPLJE


Nepoznata lica su prošle noći oko 22.45 sati automatskim puškama i ručnim bombama napala makedonsku karaulu Gošnice na granici prema Kosovu, saopćila je makedonska policija. Meci, ispaljeni iz vatrenog oružja, završili su u zgradi policijske stanice, dok su dvije ručne bombe eksplodirale u dvorištu. Istovremno je pucano i na policijski punkt, udaljen oko dva kilometra od karaule Gošnice, kod pograničnog sela Presnica. U istrazi, za sada, napadači nisu otkriveni, a makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova nema jasan odgovor da li su incidente na granici izazvali šverceri ili naoružane grupe koje se kreću u blizini granične linije.

NJUJORK/PRIŠTINA
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je nadu da će predstojeći pregovori o budućem statusu Kosova, koje će predvoditi predstavnici SAD, EU i Rusije, dovesti do sporazuma. Međunardona zajednica mora naći pravovremeno rješenje, koje će biti u interesu svih (nacionalnih) zajednica na Kosovu i koje će jasno definirati status Kosova, rekao je Ban Ki Mun i dodao: "Status kvo nije održiv". Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je u Manili da će pregovori o budućem statusu Kosova početi sredinom avgusta.

ZAGREB/PODGORICA
Hrvatsko tužilaštvo otvorilo je istragu protiv više crnogorskih državljana, pripadnika brigade "Veljko Vlahović" bivše JNA, zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području mjesta Slano, kraj Dubrovnika, tokom 1991. godine, piše podgorički "Dan". List navodi da hrvatsko tužilaštvo istragu uglavnom zasniva na iskazima svjedoka koji su o tom slučaju govorili pred Haškim tribunalom u procesu protiv bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.
XS
SM
MD
LG