Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Male šanse za dogovor o reformi policije


Za političke stranke iz Republike Srpske reforma može, ali pod uslovom da ostane policija ovog entiteta. Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer RS-a Milorad Dodik:

“Nije dobro praviti kompromis na negaciji. Mi iz RS-a ne negiramo Bosnu i Hercegovinu, ali ne možemo da budemo neki xy koji bi trebalo da bude na kraju razgovora i da to bude rezultat kompromisa. Zato mislimo da svi moramo da pristupimo ovom pitanju realno. Mi smo uvjereni da u okviru evropskih principa postoji prostor za dogovor.”
Stavovi najveće opzicionoj stranci u ovom bh. entitetu, Srpske demokratske stranke, su slični. Lider SDS-a Mladen Bosić:

“RS bez policije RS-a i bez MUP-a RS-a nije u interesu RS-a. Finansiranje policije RS-a iz Sarajeva nije u interesu RS-a, a i komanda policije RS-a nije u interesu RS-a.”

Glavni problem je u različitom tumačenju tri osnovna principa reforme policije koje je postavila Evropska unija, smatra potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović:

“Da se treba držati onih dokumenata koji su do sada bili aktuelizirani i na osnovu njih postići konačni dogovor oko pitanja reforme policije.”

Josip Merdžo, iz HDZ-a 1990, mišljenja je da je reforma policije tema koju konačno treba završiti:

“Koliko sam razumio iz stajališta međunarodne zajednice, a i nekakav naš pristup je vrlo jasan da u biti više tehničke nego političke stvari su ostale da se riješe i dogovore, tako da sam uvjeren da, što se tiče naše stranke i predstavnika koji budu sudjelovali u tomu, dat ćemo najbolji mogući doprinos da se to pitanje vrlo brzo riješi.”

Minimalni zahtjevi Evropske unije za uspješno restrukturiranje policije u Bosni i Hercegovini su da institucije Bosne i Hercegovine moraju imati svu nadležnost u policijskim pitanjima, da politički nadzor treba da vrši Ministarstvo sigurnosti na državnom nivou, stvaranje funkcionalnih policijskih regija, te policiju zaštićenu od nepropisnog političkog miješanja.
Za sada visoki predstavnik Miroslav Lajčak, koji je najavio da bi se dogovor o reformi policije mogao postići do septembra, ne želi otkriti adute na kojima temelji svoj optimizam:

“Ja vidim prostor za dogovor, prostor koji omogućava da BiH potpiše sporazum o stabilizaciji i asocijaciji. Naravno, ja tu vidim million problema, ali nismo došli tu, sigurno ja nisam došao tu da tražim te probleme. Ja sam došao da tražim i nalazim odgovore i rješenja. Tri principa su poznata. Unutar tih principa ima dovoljno prostora za kompromis. Potrebno je da imamo i spremnost za kompromis.”

Tomislav Limov, iz Socijaldemokratske partije BiH, sa skepsom gleda na izjave ambasadora Lajčaka:

“Gotovo svi visoki predstavnici, nakon što bi došli, sa visokim ambicijama su ulazili u obećanja o tome kako će provesti ovu ili onu reformu. Ja osobno mislim da aktuelna vladajuća struktura u ovom odnosu snaga nije u stanju provesti ne tu reformu nego nijednu reformu.”

Kompromis bi se mogao postići ukoliko se istovremeno budu rješavali i reforma policije i reforma ustava, smatraju u Stranci demokratske akcije. Adil Osmanović:

“Jer znamo da imamo dva politička tabora koji jedni su više zakočili kad je u pitanju reforma ustava, a drugi su, uslovno, više zakočili kad je u pitanju reforma policije. Moglo bi se te dvije reforme u paketu izanalizirati i doći do određenih rješenja.”

S obzirom da je avgust neproduktivan mjesec i period kada su tradicionalno svi organi vlasti u BiH, ali i međunarodni zvaničnici, na godišnjem odmoru, ipak je teško očekivati da će se do septembra nešto mnogo uraditi, kaže Osmanović:

“Ali je dobro da visoki predstavnik u ovom mjesecu, mjesecu avgustu, izvrši određene pripreme i da, kao što je do sada radio, pojedinačno sa svakim liderom porazgovara i da napravi jedan plan, projekat, da negdje u početku septembra se na osnovu njega ozbiljnije uđe u razgovore i da se bar do polovine septembra iznađe rješenje.”

Građanima BiH jedino ostaje nada da će se bh. političari dobro odmoriti i nakon godišnjih odmora konačno riješiti enigmu koja traje od 2003. godine, a zove se reforma policije.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG