Dostupni linkovi

Nema entuzijazma za pregovore


Početak novih pregovora izmedju Prištine i Beograda je pitanje dana ili nedelja, izjavio je zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri. Haziri smatra da će novi pregovarački proces voditi ka rešenju konačnog statusa.

“Verujem da su pregovori pitanje dana ili nedelja, očekujem da će do sredine avgusta već početi i da ćemo za nekoliko dana imati saopštenje generalnog sekretara”, kaze Haziri.

Haziri je izrazio uverenje da će se po završetku pregovaračkog procesa rešiti neslaganja koja su nastala u SB, zbog ruskog protivljenja usvajanju nove rezolucije. Ljutfi Haziri je ocenio da su predstojeći razgovori odlučujući za Kosovo, pošto će posle perioda od 120 dana početi proces medjunarodnog priznanja nezavisnosti.

S druge strane, Jakup Krasnići (Krasniqi), iz Demokratske partije Kosova, najveće opozicione stranke, smatra da su male šanse da razgovori uskoro počnu pošto medjunarodna diplomatija tokom avgusta nije aktivna. Krasnići ističe da kosovska strana još uvek ne zna teme pregovora a ni mnoge druge detalje.

“Pregovarački tim ili oni koji će preuzeti odgovornost za razgovore sa srpskom stranom, treba da budu spremni za donošenje odluka. Kosovska delegacija treba da ima hrabrosti da kaže da treba razgovarati, i da izdejstvuje rezultat potreban Kosovu i gradjanima”, kaže Krasnići.

Novi pregovarački proces priprema “trojka” Kontakt grupe, Frenk Vizner, predstavnik Sjedinjenih Američkih Drzava, Volfgang Išinger iz Evropske Unije i Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnik Rusije. Kako javljaju agencije očekuje se da se medjunarodni posrednici sastanu tokom ove nedelje kako bi razmotrili predloge za novu fazu statusnog procesa.

Goran Bogdanović, predstavnik kosovskih Srba u beogradskom Pregovaračkom timu, kaže da srpska strana još uvek nije upoznata sa vrstom pregovora ali je spremna za proces.

“Mi želimo da ti razgovori što pre počnu da ne bi gubili vreme. Jer status quo koji danas postoji na Kosovu u ovom trenutku ne odgovara nikome a najmanje srpskoj zajednici. Kada se ima u vidu činjenica da i dalje ne postoje osnovna ljudska prava, znači nama nije stalo do odugovlačenja ovog procesa ali svakako nam je stalo da se iznadje kompromis izmedju dve strane, to jest izmedju Albanaca i Srba.”

U medjuvremenu, politički analitičari smatraju da novi razgovori neće doneti nikakve konkretne rezultate. Skeljzen Malići (Shkëlzen Maliqi) kaže da će se još jednom pokazati da nema kompromisa po pitanju statusa.

“Ovo je više kupovina vremena i još jednom namera da se Rusiji i Srbiji dokaže kako nije moguće postići suštinski kompromis oko kosovskog pitanja. Zato je moguće da će se razgovarati o korigovanju predloga u planu Ahtisarija”, kaze Malići.

Malići smatra da bi kosovski političati, bez obzira na podršku američke administracije, trebalo da budu pripremljeni za nove predloge koji se mogu ponuditi tokom razgovora.

Početkom 2006. počeli su pregovori izmedju Pristine i Beograda u organizaciji Kancelarije specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija. Razgovori su trajati godinu dana a strane nisu približile stavove. Potom je Ahtisari sačinio plan za status, ali on nije usvojen u SBUN zbog protivljenja Rusije. To je i bio razlog da problem statusa preuzme Kontakt grupa.

Inače, kosovski lideri su više puta isticali da sa Beogradom neće pregovarati o nezavisnosti, već o tehničkim pitanjima, kao što je rešavanja sudbine nestalih lica. Takodje naglasili su da neće dozvoliti promene u planu Martija Ahtisarija, koji je podržala kosovska Skupština.
XS
SM
MD
LG