Dostupni linkovi

Pregovori da, konfederacija ne


"Ne, zaista ne znam ništa o tome. Kao što vam je poznato, pripremamo novu fazu pregovora koja će uskoro biti započeta. Gospodin Solana je u nedelju imenovao novog pregovarača ispred UN-a, juče se sa njim sastao i sada koordiniramo stvari sa predstavnicima SAD-a i Rusije i ohrabrujemo sve za ovu novu fazu pregovora.
U ovoj fazi ne razmatramo ideje koje ste naveli, već se pripremamo za pregovore."

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas da su "ravni besmislici" predlozi da Srbija sa svojom pokrajinom, Kosovom i Metohijom, pravi "savez suverenih država u vidu konfederacije".

"Vlada Srbije je spremna da na osnovu Rezolucije 1244 započne prave i suštinske pregovore o autonomiji za albansku nacionalnu manjinu na Kosovu i Metohiji. Do rešenja možemo doći, ako stvari u novim pregovorima postavimo na pravo mesto, a to znači ako otvorimo pitanje položaja albanske nacionalne manjine i pronađemo za nju najbolju meru autonomije u Pokrajini," navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Današnje Večernje novosti objavile su da bi Evropska unija mogla tokom predstojećih pregovora o statusu Kosova i Metohije da pokuša da progura ideju o stvaranju konfederacije Srbije i te srpske pokrajine.
XS
SM
MD
LG