Dostupni linkovi

Medeni mjesec Busha i Browna


“Konačno, mi pišemo uvodna poglavlja onoga što ja vjerujem da je velika ideološka bitka između onih koji vjeruju u slobodu i pravdu, ljudska prava i ljudsko dostojanstvo i hladnokrvnih ubica koji će ubiti nevine ljude da bi postigli svoje ciljeve,” rekao je Buš.

Glavne teme razgovora i konferencije za novinare bile su vezane za rat u Iraku i borbu protiv terorizma, pri čemu su obojica naglasila odlučnost da se zajednički suprostavljaju prijetnji terorizma diljem svijeta, dijeleći informacije i angažujući snage sigurnosti, te obavještajne i druge službe u toj borbi.

“Vjerujem da je to partnerstvo zasnovano na mnogo više stvari nego što su zajednički interesi i zajednička istorija. To je partnerstvo koje je zasnovano na zajedničkim vrijednostima kojima se rukovodimo,” izjavio je britanski premijer Gordon Braun.

Dvojica čelnika su kazali da su razgovarali, između ostalog, i o pooštravanju sankcija UN-a Iranu zbog nastavljanja razvoja nuklearnog programa, zajedničkoj borbi za iskorjenjivanje siromaštva, te suzbijanju AIDS-a i malarije u Africi i nastavljanju borbe protiv klimatskih promjena na temeljima zaključaka summita G-8 u Njemačkoj. Na konferenciji za novinare dvojica čelnika nisu spominjali Kosovo i sistem proturaketne zaštite u Evropi, koji su najavljivani kao teme razgovora.
XS
SM
MD
LG