Dostupni linkovi

Garancije za nezavisnost


Anamari REPIC

Pregovarački tim Kosova smatra da je ovo poslednje kašnjenje u procesu rešavanja statusa i da neće prihvatiti dalja odlaganja, izjavio je pred poslanicima Skupštine Kosova šef Pregovaračke ekipe, kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

“Pregovaračka ekipa se obavezuje da će tokom nastavka procesa do njegovog okončanja, uključujući i donošenje važnih odluka u Skupštini, a to uključuje i proglašenje nezavisnosti, delovati u saradnji sa SAD i EU”, rekao je Sejdiu.

Premijer Kosova Agim Čeku je zatražio veću dinamičnost u statusnom procesu kako bi i Kosovo postalo faktor. Tokom debate poslanika mogla su se čuti mišljenja podrške i kritike.

Poslanici opozicione Demokratske partije Kosova, koji su i sazvali debatu, zatražili su da se odlučno odbije mogućnost novog odlaganja rešenja statusa.

“Ukoliko se nakon dodatnog vremena automatski ne prizna nezavisnost Kosova onda Skupština treba da proglasi nezavisnost Kosova i zatraži medjunarodno priznanje”, kazao je šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Jakup Krasnići.

Skupština je raspravljala o procesu rešavanja budućeg statusa Kosova nakon što su najavljeni novi pregovori. Sejdiu je rekao da se sa Beogradom može razgovarati samo o budućim odnosima i tehničkim pitanjima, poput rešavanja sudbine nestalih lica i zajedničke imovine. Pregovarači su pružili garancije da o planu Martija Ahtisarija i nezavisnosti Kosova neće pregovarati.
XS
SM
MD
LG