Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BRISEL/PRIŠTINA


Njemački diplomata Volfgang Išinger predstavljaće EU u novim pregovorima o statusu Kosova, izjavila je Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane. Išinger će "učiniti sve što je moguće za stvarne i značajne pregovore svih strana", dodala je ona. Išinger je trenutno ambasador Njemačke u Londonu i smatraju ga stručnjakom za Balkan.

ZAGREB/SARAJEVO
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ukazali su tokom susreta u Umagu na potrebu što skorijeg postizanja sporazuma o imovinsko-pravnim pitanjima dvaju zemalja. Kako je saopćeno iz Kancelarije predsjednika Hrvatske, Mesić i Komšić su razgovarali i o gradnji mosta kopno-Pelješac, te budućem funkcioniranju luke Ploče. Na sastanku je bilo riječi i o kandidaturi Hrvatske za nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a.

SARAJEVO/NJUJORK
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je novo pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-monu u kojem navodi da su on i još jedan član Predsjedništva BiH u pismu od l8. juna 2007. godine zatražili pomoć UN u anuliranju rezultata genocida u BiH. Silajdžić od Ujedinjenih nacija traži da ispune svoju dužnost i da osiguraju da međunarodno-pravne obaveze prema Bosni i Hercegovini budu u potpunosti ispunjene.
XS
SM
MD
LG