Dostupni linkovi

Reforme uslov za ukidanje viza


Balkanske zemlje treba da nastave reforme pravosuđa i bezbjednosti ukoliko žele ukidanje viza za svoje građane za putovanja u Evropsku uniju (EU), izjavila je u Salcburgu austrijska ministrica inostranih poslova Ursula Plasnik.

Ona je na neformalnom sastanku premijera zemalja jugoistočne Evrope rekla da ukidanja viza ne može biti bez ulaganja napora balkanskih država i da reforme "treba da budu provedene".

Austrijska ministrica je pozdravila saradnju balkanskih zemlja i EU u posljednjih nekoliko godina, kao što su sporazumi o viznim olakšicama za studente i osobe koje obavljaju određene profesije.

Šesti neformalni "Sastanak o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi 21. vijeka" održan je na poziv austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera, pored kojeg prisustvuju i premijeri Albanije Sali Beriša, Hrvatske Ivo Sanader, Crne Gore Željko Šturanović, i prvi put, premijer Moldavije Vasile Tarlev.

Glavne teme sastanka su izgradnja "Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope" osnovane 2006. godine, saradnja u Podunavskom regionu, povezivanje zemalja regiona sa EU.

Biće razmotreno provođenje Deklaracije iz Salcburga koju su u vrijeme predsjedavaja Austrije EU marta 2006. godine donijeli ministri inostranih poslova zemalja EU i jugoistočne Evrope.

Na skupu u Salcburgu učestvuje i koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistocnoj Evropi Erhard Bušek. Godišnji salcburški sastanci premijera zemalja regiona se pretvaraju u tradicionalne, a uvedeni su na inicijativu bivšeg kancelara Austrije Volfganga Šisela.
XS
SM
MD
LG