Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrada ustava usporena


Nerešavanje statusa Kosova je glavni razlog što se odugovlači rad na izradi nacrta novog ustava Kosova. Predsednik Ustavne komisije u okviru pregovaračke ekipe Hajredin Kuči, kaže da trenutno postoji nekoliko prepreka.

“Usporavanje procesa rešavanja statusa direktno ili indirektno utiče na izradu ustava. Takođe potreban je rad na harmonizaciji kako na nacionalnom nivou, u međunarodnoj zajednici, tako i sa manjinama,” kaže Kuči.

S druge strane, Ram (Ramë) Manaj, član komisije smatra da ne treba žuriti sa izradom najvišeg pravnog akta, te dodaje da će dokument biti pripremljen na vreme.

“Smatram da nema usporavanja i da ne treba žuriti. Predlog ustava će na vreme biti predat Skupštini,” kaže Manaj. On dodaje da će predlog ustava biti izradjen u saradnji svih članova komisije, te domaćih i međunarodnih stručnjaka.

U okviru Komisije za izradu ustava postoje radne grupe, među kojima je i ona za prava zajednica. Predstavnici kosovskih Srba bi trebalo da budu članovi komisije za izradu ustava Kosova, ali oni ne učestvuju u njenom radu. Prema rečima Dragiše Krstovića, iz “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Srbi ne mogu biti članovi Ustavne komisije pošto “nemaju legitimitet.”

“Ustav je ozbiljna stvar i tamo se može učestvovati ako imate legitimitet, a ako nemate to ne može. Prema tome, mi smatramo da nemamo taj legitimitet. Taj legitimitet nismo dobili na izborima i ne možemo da budemo tamo.”

Prema rečima Hajredina Kucija ustanovljena je pravna i politička osnova novog ustava. To podrazumeva da se ustav Kosova zasniva na volji većine, planu Martija Ahtisarija i pravednoj zastupljenosti manjina.

“Ovaj princip se treba formalizovati putem rezolucije Saveta bezbednosti, a ako se to sada ne desi onda je minimum odluka u Skupštini Kosova,” reako je Kuči.

Inače, očekuje se da se odluka o ustavu Kosova donese posle definisanja konačnog statusa.
XS
SM
MD
LG