Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi za pregovore bez uslova


Pregovore Beograda i Prištine treba voditi na osnovu medjunarodnog prava, bez nametanja rešenja i oročavanja rokova, izjavio je Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, SNV.

Ivanović je ukazao da u samoj Kontakt grupi ne postoji saglasnost, te da su nejasne informacije oko formiranja pregovaračke trojke i kakvi su modaliteti budućih pregovora.

“Nadamo se da će doći do približavanja stavova, da će doći do sklonosti ka pravljenju kompromisa, na osnovu medjunarodnog prava, da će Vašington pre svega odstupiti od svojih tvrdih stavova o nezavisnom Kosovu kao jedinom mogućem rešenju, jer to nije kompromis i odluka u SB nije doneta upravo zbog toga.”

Predstavnici zemalja članica Kontakt grupe nedavno su se dogovorili da počne novi pregovarački proces izmedju Prištine i Beograda, te da formiraju “trojku” koju će činiti po jedan predstavnik SAD, Rusije i Evropske unije. Još uvek se ne zna da li će i ko će biti posrednik u pregovorima. Nije poznato ni kada bi pregovori mogli početi ali ima glasova da bi se to moglo desiti u avgustu, te da bi oni mogli trajati 120 dana. Takodje, nije sasvim jasno o kojim temama će strane razgovarati.

Šef poslaničke grupe “Srpske liste za KiM” u Skupštini Kosova Randjel Nojkić, očekuje da neće biti vremenskih ograničenja i da će se odustati od namere da se u slučaju neuspeha pregovora, primeni plan Martija Ahtisarija.

“Očekujem da krenu pravi pregovori u smislu da se obe strane usredrede na rešavanje statusnog pitanja, ali ne samo statusnog u okviru medjunardnog prava nego i pitanje prava i zastite zajednica. Mislim da je u proslim pregovorima to pitanje bilo zaobidjeno ili je bilo samo uzgredno pitanje.”

Interese srpske zajednice u resavanju statusnog pitanja nastaviće da zastupa Beograd. Kosovski Srbi imaju dva predstavnika u pregovaračkom timu Srbije, a prema oceni Milana Ivanovića, radi se o adekvatnoj zastupljenosti kosovskih Srba.

“U ovom procesu postoje dve strane na jednoj je Srbija, na drugoj strani su interesi i zahtevi Albanaca. Tu treba tražiti kompromis a nikako stvarati neku treću pregovaračku stranu, jer Srbi sa Kosova su samo deo integralnog srpskog naroda.”

Ranije je bilo nekih zahteva da se Srbi sa Kosova više uključe u pregovarački proces, i da posebno daju doprinos u onim tačkama pregovaranja koje se odnose na unapredjenje uslova života. Medjutim, Nojkić kaže da za sada prava i interese Srba stiti Beograd.

“Mislim da bi mi možda i preduzeli neke korake u smislu angažovanja, no medjutim naša nastojanja po pitanju decentralizacije i zaštite prava i interese zajednica nisu dala neke rezultate tako da ne očekujem neko značajnije angažovanje osim ukoliko se strategija pregovaračkog tima Beograda ne bude promenila.”

Uporedo sa odvijanjem pregovora o rešavanju statusa, na Kosovu će biti organizovani opšti izbori. Zakazani su za novembar a tačan datum tek treba da odredi sef UNMIKa Joakim Riker. Medju političkim predstavnicima kosovskih Srba ima onih koji smatraju da treba izaći na izbore, ali stav Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova je jasan. Milan Ivanović:

“Najavljeni izbori u novembru od strane Rikera i Pregovaračkog tima Albanaca a bez bilo kakvih konsultacija i saglasnosti Srba, za Srbe ne proizvode nikakve obaveze.”
XS
SM
MD
LG