Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kad Beograd preti Vašingtonu...


Dok šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pokušava da ublaži napetosti između Vašingtona i Beograda serijom sastanaka sa visokim američkim zvaničnicima, dotle je ministar u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić očitao svojevrsnu lekciju odlazećem američkom ambasadoru Majklu Poltu, poručujući mu da bi trebalo više da vodi računa o nekom svom budućem angažmanu:

“A ne o tako intenzivnom istupanju kojim zapravo prstom upire i probada jedno oko te države.”

Ovakav revolt ministra Samardžića odlazeći američki ambasador Majkl Polt izazvao je izjavom, suprotnom tvrdnjama srpskih zvaničnika, da će se proces odlučivanja o budućnosti Kosova završiti u Ujedinjenim nacijama. Naime, Polt je u intervjuu za B92 rekao da je "takva opcija poželjna, ali da nije jedina":

“Na kraju tog procesa je kraj, odluka o statusu Kosova. Ako to može da se ostvari u Savetu bezbednosti, mi bismo to pozdravili, ako ne može onda ćemo morati da nađemo drugi način da dođemo do statusa. Na ovaj ili onaj način tražimo odluku o statusu.”

Ministar Samardžić čudi se što ambasador Polt “intenzivno istupa sa stavovima koji su suprotni srpskim i koji zadiru u integritet i suverenitet.” Tako za Samardžića Polt snosi odgovornost za vrlo ličan i negativan odnos prema zemlji u kojoj je bio ambasador. Za to vreme šef srpske diplomatije Vuk Jeremić iz Vašingtona poručuje:

“Sada se otvara novi proces i sada ponovo treba razgovarati. Izuzetno je važno da možemo da razgovaramo sa SAD, da možemo da imamo jednu kvalitetnu komunikaciju na visokom nivou.”

No, pitanje je međutim, da li se pod kvaltetnom komunikacijom mogu smatrati poruke drugih zvaničnika iz Beograda američkom ambasadoru da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije. Takvu primedbu visokog srpskog zvaničnika, Gordana Logar, spoljnopolitički urednik lista Danas i dugogodišnji dopisnik iz SAD, smatra neumesnom i podseća da ambasador Polt nije rekao ništa više što već nisu visoki zvaničnici u Vašingtonu:

“Potpuno je logično da ambasador nešto tako kaže, prosto zbog toga što ambasador na taj način iznosi mišljenje svoje zemlje. U nekakvom klasičnom diplomatskom maniru, ambasador to obično kaže bilateralno predsedniku Vlade ili nekome u Ministarstvu spoljnih poslova. Ali, nije neuobičajeno da kada se dođe u jednu određenu fazu, ambasadori odrede trenutak kada će to da kažu i javno.”

Oštra retorika sa Vašingtonom i američkim predstavnikom u Beogradu traje već dva – tri meseca zbog suprostavljenih stavova oko kosovskog statusa. Slično se dogodilo i kada je nemački ambasador Andreas Cobel na skupu jedne nevladine organizacije dovodio u vezu rešavanje kosovskog statusa i druge srpske pokrajine Vojvodine. Oštro reagovanje domaćih zvaničnika na svaku izjavu ambasadora koja je u suprotnosti sa interesima Beograda postalo je manir srpske diplomatije u poslednjih godinu dana, kaže Gordana Logar, spoljnopolitički dopisnik iz Amerike. Iako je to potpuno neuobičajeno, Gordana Logar ipak misli da se to ne radi iz neukosti:

“U ovom slučaju je, kao i u slučaju Cobel, razlog pre svega unutrašnja scena, da se pokaže nekakva jačina, snaga, moć... Drugi razlog, ja ipak mislim da je faktor Rusija. Prosto je ohrabreno stavom Moskve prema Kosovu i onda se to sa većom moći, sa većim naglaskom izgovara i reaguje, bez obzira da li je to u dobrom ili lošem maniru.”

I pored toga, ambasador Polt je na kraju svog mandata odnose dve zemlje ocenio sa "4 plus", uz priznanje da bi Beograd toj saradnji verovatno dao slabiju ocenu.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG