Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lubardi ne daju iz Srbije


Biljana JOVICEVIC, Iva MARTINOVIC

Obilježavanje stote godišnjice rođenja jednog od najvećih slikara sa ovih prostora Petra Lubarde protiče u sijenci političkih konotacija. Naime, nakon dvogodišnjih priprema organizator Narodni muzej Crne Gore, u liku direktora Petra Ćukovića, tri dana pred izložbu saopštio je da posjetioci u Plavom dvorcu na Cetinju neće moći da vide planiranih šest slika koje su u vlasništvu nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća, inače predmet sukcesije bivše SFRJ, jer nije dozvolila Vlada Srbije. Neće se moći vidjeti ni nekoliko slika vlasništvo kompanije „Sintelon“ takođe iz Srbije, kao ni radovi koje je Lubarda poklonio gradu Skoplju. Posebnu su pažnju javnosti izazvale slike koje nije dala Vlada Srbije. Direktor Narodnog muzeja Petar Ćuković:

„Navodni izgovor je da su te slike predmet sukcesije bivše zajedničke države SFRJ i postoji bojazan da se te slike ne bi vratile, navodno zbog toga što je jedan takav sličan slučaj bio prije nekoliko godina sa Slovencima. Ja zaista mislim da nije bilo nikakve bojazni, da je izložba Petra Lubarde toliko značajna stvar za obje zemlje i obje kulture da bi trebalo ostaviti po strani tako partikularne i prilično politikantske argumente. Ja jedino mogu da kažem da veoma žalim što ti radovi nijesu došli ovdje i što crnogorska publika nije u prilici da ih vidi. Vidjeće ih, naravno, beogradska publika budući da ova izložba u jednoj svojoj prilagođenoj formi će takođe biti organizovana zajedno sa našim partnerom iz Beograda Muzejom savremene umjetnosti u Galeriji Srpske akademije nauka (SANU) u Beogradu. Utoliko prije je trebalo imati razmijevanja za to da je Lubarda značajniji od svih političkih argumentacija“.

Nije pomoglo ni to što je uz crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića pokrovitelj čitave manifestacije obilježavanja stogodišnjice Lubardinog rođenja i srpski predsjednik Boris Tadić. Međutim, izložbu Petra Lubarde, u Plavom dvorcu, Narodni muzej priprema već dvije godine, a direktor Petar Ćuković je prije tri mjeseca čak zamrznuo svoju funkciju da bi se u potpunosti usredsredio na izložbu. Za ono što se dogodilo tri dana pred izložbu, ministar kulture Predrag Sekulić kaže kako, bez dileme, najveću odgovornost snosi organizator:

„Do zadnjeg trenutka je bilo sve u najboljem redu i čini mi se da tu jedan veliki, veliki dio krivice ipak snose organizatori izložbe koji su do zadnjeg trenutka tvrdili da je sve u najboljem redu i da će sve slike koje smatraju relevantnim za Lubardino stvaralaštvo biti na samoj izložbi. Ne bih ulazio u davanje bilo kakvih ocjena u ovom trenutku, u svakom slučaju organizatori treba da objasne zašto i kako se to desilo s jedne strane, a s druge strane čini mi se da je pomalo neshvatljivo da u ovakvom povodu bilo ko ko je vlasnik umjetničkog djela Lubarde neće da izađe u susret vezano za jednu takvu izložbu“.

Ministar Sekulić koga smo u trenutku razgovora zatekli na Ljubotinju, rodnom selu Petra Lubarde, gdje je otkrio bistu velikog slikara, ipak vjeruje da ovo neće baciti sijenku na izložbu i da će posjetioci imati šta da vide:

„Ono što sam vidio u Plavom dvorcu zaista čini jednu impozantnu postavku Lubardinih djela. Ne čudi da takav nemiran duh bude začetnik modernizma na širim prostorima Jugoistočne Evrope.“

Direkcija za imovinu bez komentara

U pokušaju da dođemo do odgovora ko je odlučio da dela Petra Lubarde iz Palate federacije, zbog nerešenih imovinskih pitanja, ne budu dostupna publici u Crnoj Gori, iz Vlade Srbije su nas uputili na republičku Direkciju za imovinu. Ni tamo, međutim, pored brojnih pokušaja, nismo dobili odgovor. Za razgovor na ovu temu bio je raspoložen samo kustos Muzeja savremene umetnosti Dejan Sretenović koji smatra da slike iz Palate federacije nisu ustupljene Crnoj Gori zbog komplikovane procedure, a ne zbog nedostatka volje da ih vidi i publika na Cetinju:

“Zbog nerešenih imovinskih pitanja vezano za sukcesiju, u ovom trenutku nije bilo moguće dobiti te slike i tu je Narodni muzej CG kao zajmodavac nije naišao na odgovarajuće razumevanje. Mislim da je to samo stvar procedure, ne mislim da tu postoji nekakav ozbiljan problem nečije loše volje ili nekih drugih razloga.”

Istoričar umetnosti Jovan Despotović ukazuje na izuzetnu vrednost dela koja se nalaze u Palati Federacije, a koja neće biti deo cetinjske postavke:

“Sve ono što se nalazi u Palati Federacije, takozvani A materijal ili nulte kategorije je najvrednije u jugoslovenskoj umetnosti što je načinjeno u drugoj polovini XX veka. Imao sam prilike, odlazeći u kabinete nekih ministara 2000. godine, da ih vidim. Recimo, kod Zorana Živkovića je bio jedan izuzetno veliki, monumentalni Petar Lubarda. Rekao sam mu, u šali, da ga skine i pošalje u Narodni muzej što nije moglo da se uradi jer je to imovina ondašnje Srbije i Crne Gore.”

Despotović navodi da je Srbija, koja sada upravlja imovinom u Palati Federacije (nekada zajedničkoj instituciji SCG), morala pod određenim uslovima, da pozajmi Lubardina dela Crnoj Gori:

“Napravljena je velika šteta. Republika Srbija je napravila jedan presedan koji joj ne služi na čast i nadam se da će stručno profesionalna javnost reagovati na adekvatan način i tražiti objašnjenje. Ali, zaista objašnjenje koje će biti zasnovano na stručnim, a ne na političkim razlozima zašto Lubardina dela nisu ustupljena CG za tu izložbu.”

U kompaniji AD Sintelon iz Bačke Palanke u čijem su vlasništvu takođe neka od antologijskih dela Petra Lubarde rečeno nam je da je Upravni odbor preduzeća odlučio da slike neće ustupati za potrebe nijedne izložbe, pa ni one na Cetinju. Kustos Muzeja savremene umetnosti Dejan Sretenović poručuje da vlasnici ove kompanije ne shvataju važnost dela koje poseduju u svojoj kolekciji, kao i obavezu da ih ustupe široj javnosti:

“Što se tiče Sintelona te slike će biti upisane u registar kulturnih dobara Srbije i onda će, po sili zakona, njihovi vlasnici imati obavezu da ih ustupaju državnim institucijama na predstavljanje.”

Inače, povodom 100-te godišnjice rođenja Petra Lubarde, publika u Beogradu njegova dela može da vidi na dve izložbe koje su ovih dana otvorene.
XS
SM
MD
LG