Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ISLAMABAD


Islamisti prosvjeduju protiv namjera pakistanske vlade da danas ponovno otvori Crvenu džamiju. Neki od prosvjednika su se popeli na krov džamije i izvjesili zastave s islamskim obilježjima, neki su šarali po zidovima svetišta koji su obnovljeni poslije sukoba 10. srpnja (jula). Policija je u pokušaju da rastjera prosvjednike upotrijebila suzavac.

PARIZ
Danas je podignuta optužnicu protiv bivšeg premijera Francuske Dominica de Vilpena "zbog sudjelovanja u kampanji klevete" sadašnjeg šefa države Nicolasa Sarkozya . Afera je izbila prije dvije godine kada je jedan francuski istražni sudac dobio anonimna pisma sa dokumentacijom koja sugerira da tadašnji ministar unutarnjih poslova Sarkozy ima tajni račun u jednoj banci u Luksemburgu. Tu je navodno novac od mita za spornu prodaju francuskih fregata Tajvanu. Sudac je zaključio da se radi o falsificiranom dokumentu, a mišljenja su da je de Villpen imao interesa to učiniti kao jedan od protukandidata za funkciju predsjednika.

MOJAVE
U velikoj eksploziji na aerodromu u pustinji Mojave u Californiji četvrtak kasno poslije podne poginule su tri osobe, dok su tri u kritičnom stanju. Za sada nije poznat uzrok eksplozije, koja se dogodila na udaljenom dijelu "Avio i svemirske luke Mojave" (Mojave Air and Space Port), istraživačkom centru u pustinji Mojave. Na aerodromu se nalazi baza kompanije "Scaled Composites", koja je napravila prvu privatnu svemirsku letelicu "SpaceShipOne", koja je odletjela u svemir. Kompanija trenutno razvija novi svemirski turistički program

KANBERA
Australijska policija odbacila je optužbe za terorizam protiv lječnika , porijeklom iz Indije, Muhameda Hanifa, koji je uhapšen u vezi sa neuspjelim bombaškim napadima u Londonu, javili su danas australijski mediji.
Doktor Hanif bio je optužen za podržavanje terorizma, jer je rođaku u Britaniji dao svoju karticu za mobilni telefon.
Uhapšen je 2. srpnja (jula) pri pokušaju odlaska iz Australije za Indiju. Od tada je bio u pritvoru.

LOS ANGELOS
Terminal aerodroma u Los Angeles evakuiran je pošto je pronađen sumnjivi predmet, za koji se kasnije ispostavilo da je električna igrica, objavili su služeni izvori.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG