Dostupni linkovi

Auto-mafija razvila unosan regionalni biznis


Radovan BOROVIC, Milorad MILOJEVIC, Goran VEŽIC, Gëzim BAXHAKU

Organizovane kriminalne grupe u regionu, kao i u Srbiji, kradu luksuzna terenska vozila. Nedavno je uhapšeno 17 osoba poveznih sa grupom kradljivaca automobila u regionu. Tokom prvog polugodišta, u Beogradu je nestalo 970, a pronađeno je 394 vozila. Slobodan Pajić iz beogradske detektivske agencije Diza objašnjava kojim kanalima kradena vozila završavaju u drugim državama:

“Radili smo konkretno za Hrvatsku, za gospodina kome je ukraden kamion i koji je ovde je lociran. Takođe, pomagali smo jednom gospodinu kome je auto ovde uzet pa prebačen u drugu zemlju i tražen otkup.”

Grupe kradljivaca, koje deluju širom regiona, nesumnjivo su dobro povezane i organizovane. O tome svedoči činjenica da je prošle godine jedan džip BMV X5 ukraden u Zagrebu, a nešto kasnije pronađen je u Pančevu, potvrđuje to Milivoje Nedimović iz uprave pančevačke policije:

“Vlasnik tog vozila je bila jedna privatna firma iz Zagreba. Vozilo je nakon 4 meseca pronađeno ovde u Pančevu, vozilo je na sebi, pri pronalasku, imalo šabačke registarske oznake, falsifikovani broj šasije i falsifikovanu inostranu saobraćajnu dokumentaciju. U pitanju je bila jedna organizovana grupa koja je na teritoriji Hrvatske krala takva luksuzna vozila. Izvršioci, ta organizovana grupa, su bili sa područja Novog Sada.”

S obzirom da zakon relativno blago sankcioniše tu vrstu kriminala, krađa se definiše kao "neovlašceno korišćenje tuđeg vozila". Pre mesec dana u Srbiji je uhapšena veća grupa lica koja je ukradene automobile najčešće prodavala u zemljama susedstva kaže naš sagovornik iz uprave policije:

“Bilo je 17 lica na teritoriji Beograda i više gradova u Srbiji koji su se bavili krađama luksuznih vozila u inostranstvu, prekucavanjem broja šasije i izradom falsifikovane inostrane saobraćajne dokumentacije. Takva vozila su potom preko teritorije Srbije prebacivali na teriritorije CG, Makedonije, Kosova, Albanije ili čak Bliskog istoka.”

Prema tvrdnjma privatnog detektiva Slobodana Pajića, lopovi su najverovatnije imali saradnike u policijama regiona. Pošto su vozila izbrisana iz policijske evidencije, lopovi bi ih, s ukradenim registarskim tablicama iz susednih zemalja, lako prebacivali preko granice:

“Polazim od svog primera, ako imam određena saznanja a nailazim na zid u MUP-u znači da ja nemam saradnju, kao da radimo dve odvojene stvari. Tako ukraden u Beogradu, iz dvorišta, u prebacivanju u Hrvatsku učestvuju pojedinci iz MUP-a, zatim u Bosnu, Hrvatsku, a odatle kanalima muslimanskog lobija u Siriju.”

U policiji navode da nemaju saznanja da njihove kolege učestvuju u organzovanim grupama koje kradu automobile:

“O tome ne bih mogao da vam kažem ništa značajno jer ne raspolažem takvim saznanjima niti dokazima. Tako da se, u tom smislu, ne bih ni izjašnjavao.”

Za prvih šest meseci 2006. godine u Srbiji je ukradeno 1.687 vozila, od kojih je 681 policija pronašla i vratila vlasnicima.

I u BiH se više kradu skupi automobili

Bosna i Hercegovina, tvrde kriminalistički inspektori, nakon uvođenja centralne baze registrovanih vozila, prestala je biti zanimljiva krajnja destinacija u kojoj se bez problema može registrovati vozilo ukradeno negdje u regionu ili dalje u inostranstvu. No, zato i dalje jeste mjesto u kome bude ukraden veliki broj automobila. Samo u prvoj polovini 2007. godine ukradeno je gotovo 700 vozila.

Inspektor u sektoru krim policije Republike Srpske Mišel Krajišnik navodi kako se pogotovo u posljednje vrijeme više kradu skuplji automobili sa stranim tablicama, te da onda uglavnom završavaju preko granice:

„Prema našim pokazateljima, otuđena vozila, uz prethodno pribavljene registarske tablice i falsifikovane dozvole, uglavnom se prevoze u Srbiju, Crnu Goru i druge države u regionu - uglavnom dole prema Albaniji, Kosovu, sad je taj dio najprosperitetniji za taj vid kriminaliteta. To su sve organizovane grupe i na regionalnom i na našem, lokalnom nivou, s tim da su više povezane i više djeluju te organizovane kriminalne grupe sa drugih regija.“

Jednom našem sagovorniku, Banjalučaninu koji danas živi u Rijeci u Hrvatskoj, ukrali su automobil prije dvije i po godine kada je dolazio u posjetu roditeljima u Banjaluku. Do danas nema nikakvu informaciju o svom vozilu vrijednom nekoliko desetina hiljada maraka:

„Ja sam oko 8 navečer u Gradišci ušao u Bosnu. Nisam se nigdje zaustavljao do Banjaluke, došao sam, znači, negdje oko 9 sati u Banjaluku, u 9.10 je bio ukraden auto. Radi se o Audiju A6.“

On je, međutim, ubijeđen da je cijela krađa pripremana od prelaska granice:

„Znači, Audi A6 ne mogu mulci neki ukrasti, nego mora imati sofisticiranu opremu. To se ne može provaliti staklo i odvesti auto. Mora se druga instrument tabla montiratu u auto itd., što znači da me je neko čeko u Banjaluci da ja dođem. Jedinu informaciju o tome, po mome mišljenju, mogao je dobiti samo s carine.“

Drugi naš sagovornik, iz Sarajeva, bio je žrtva kradljivaca, ali je na kraju uspio vratiti svoj automobil marke golf trojka, prethodno plativši otkup. Scenario je bio kao iz krimića. Auto je ostavio na parkingu i poslije pet minuta tamo ga više nije bilo:

„Poslije par sati su oni mene nazvali na telefon i rekli su auto je već naručeno za Crnu Goru, ili da donesem 3.500 maraka. Oni su davali znake i gdje treba ostaviti pare, to je negdje bilo, recimo, u Petrovićima. Kažu: ’Ostavite, tamo ima jedna kanta.’ Ja sam ostavio, normalno da sam bio sa dva čovjeka, oni su pratili da li nema policije.“

Auto mu je nakon isplaćene sume vraćen, ali u veoma lošem stanju. Traženje otkupa za ukradena vozila isto je česta pojava, ali nije uvijek najsrećnija za vlasnike, kaže Dragan Mioković, inspektor policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo:

„Vrlo često građani ostaju prevareni, i bez novca i bez auta, a s obzirom na činjenicu da se ta primopredaja vozila i novca vrši u noćnim satima, na usamljenim mjestima, to u sebi nosi značajnu dozu rizika.“

Inspektori tvrde da je, zahvaljujući efikasnijem radu policije, u opadanju broj ukradenih vozila, te da su samo u odnosu na prošlu godinu krađe smanjene za dvadesetak procenata. U isto vrijeme, Mišel Krajišnik navodi kako se povećava i procenat pronađenih automobila:

„Gledano na period prošle godine otprilike je bilo 35 posto otkrivenosti krađe motornih vozila. Sad je taj procenat malo porastao i on se kreće otprilike od 40 do 50 posto iz razloga što smo uvezali te informacione sisteme sa MUP-om Federacije, Brčko Distriktom i Interpolom. 9. 4. ove godine uvezani su ti sistemi i u tom periodu, znači uvezivanjem sistema potraga sa sistemom registracije locirano je 900 vozila.

Na meti su najviše noviji „pasati“, „audiji“, „golfovi“, ali se nerijetko i dalje kradu stariji „golfovi“ - popularne dvojke. Iako za kradljivce gotovo da više i nema prepreke, Dragan Mioković kaže da se većim oprezom može sačuvati auto:

„Sve ono što čovjek zaključa, nažalost nedobronamjeran čovjek može i otključati, odnosno nauči otključati. Uglavnom, ono što mi savjetujemo to je da vozila budu što je moguće kraće vrijeme parkirana na tamnim mjestima, znači na mračnim mjestima, da budu na osvjetljenim mjestima, a svaki vid dodatne mehaničke zaštite svakako nije višak.“

U Hrvatskoj nestaju automobili političara i sudija

Da nitko ne može biti siguran za svoj automobil poznato je i hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a, Ivi Sanaderu, kojemu je svojevremeno ukradeni stranački audi A 6, pronađen u Rumunjskoj. Poznato je to i bivšem vicepremijeru Slavku Liniću, a i dužnosnicima na nižim razinama, poput predsjednika Općinskog suda u Splitu Vladi Maduniću, kojemu je 2003. godine ispred kuće ukraden mercedes:

„I vidim da auta nije bilo, išao sam dole na predio koji se zove u Splitu Turska kula, gdje su auti koje podigne pauk. Kad sam dole došao, pretražio sam sve, auta nema i onda sam, normalno, zaključio da je auto ukradeno. Alarmirao sam u tom smislu policiju i, eto, čekao rezultat. Tek sam nakon mjesec dana dobio prve signale gdje bi auto bilo, jer su me nazvali iz policijske postaje u Posušju i tamo su mi našli aktovku u kojoj su bili svi moji dokumenti. Izbačena je ta aktovka, znači vraćeni su mi svi dokumenti, auta nije bilo. I nakon od toga nekoliko mjeseci, možda čak i godinu dana, uhvaćena je jedna grupa kradljivaca koji su otuđili u tom razdoblju od nekakova tri mjeseca, zapravo za to ljetno razdoblje, 17 automobila. Znam da su ih poslije preprodavali izvjesni gospoda - ne mogu ih nazvati gospoda, ali eto - izvjesni Tokić i Petrović, koji su ih prodavali Sabri, to govorim po prezimenima, a taj ih je dalje distribuirao. Jesu li oni završavali negdje u rezaoni ili negdje i istočnim zemljama, ja to ne znam, ali uglavnom su ovi koje sam nabrojao bili nepravomoćno osuđeni, pa je onda Vrhovni sud odluku kojom se oni osuđuju ukinuo, tako - pušteni su iz pritvora, pa su onda u jednom drugom kaznenom djelu iste prirode uhvaćeni. I tako, eto.“

Sudac Madunić nikad nije dobio svoj mercedes natrag.

Bolje sreće bio je vlasnik jednog mercedesa iz Slovenije koji je pronađen u Hrvatskoj. Za tu krađu se sumnjiči hrvatski konzul u Banjoj Luci Bruno Paurević - koji je radi toga već bivši konzul - i kojemu je u Zagrebu određen jednomjesečni pritvor.

Koliko je u Hrvatskoj raširena ta vrsta kriminala - kojoj ni konzuli ne mogu odoljeti - pitali smo glasnogovornika ravnateljstva policije Krunoslava Borovca:

„Do sada u prvih šest mjeseci je prijavljeno ukupno 1.023 krađe automobila, od čega je negdje 930 dovršenih, ostalo su pokušaji. Međutim, tu treba izdvojiti da samo trećina od tih kaznenih djela su ona djela gdje se radi o krađama vozila koja vrijede više od 30.000 kuna, što u tim slučajevima kvalificiramo kao teške krađe. Ali mislim da je specifično za hrvatske prilike veliki broj, zapravo, pronađenih vozila koja su oduzeta, tako da možemo reći da se gotovo svaki drugi ukradeni automobil na području Hrvatske pronađe.“

Sad je ljeto, vrijeme kad se najviše kradu automobili:

„Možemo reći, ako pratimo po mjesecima, da se najmanji broj krađa dešava početkom godine, odnosno u siječnju i veljači, a da, kako idemo prema sredini godine, odnosno ljetnjim mjesecima da broj krađa polako raste, tako da prošle godine je, primjerice, kolovoz bio mjesec sa najvećim brojem ukradenih automobila u Hrvatskoj i negdje su tendencije da će i ove godine biti slično.“

U turističkoj sezoni pojačan je dolazak stranaca, pa i kriminalnih grupa iz inozemstva i to utječe na crnu statistiku:

„Pa ja mislim da, zapravo, svi ti elementi igraju ulogu. Dakle, u tim ljetnim mjesecima povećava se i broj vozila u Hrvatskoj, pa i onih koji su možda interesantni kradljicima, ali i sami broj putnika na cestama i na graničnim prijelazima možda olakašava kriminalcima koji krijumčare vozila u druge države lakše krijumčarenje, lakši prelazak državnih granica.“

Da bi se borilo s kradljivcima automobila, nužna je regionalna suradnja, kaže glasnogovornik Hrvatske policije Krunoslav Borovec:

„Naravno, borba sa kradljivcima automobila, odnosno s organiziranim skupinama koje se bave i krađama i krijumčarenjima vozila ne ide bez međunarodne policijske suradnje, i u prvom redu bez suradnje sa susjednim državama. Tu su nam, naravno, Bosna i Hercegovina, Republika Srbija i Republika Slovenija vrlo bitne i s njima vrlo intenzivno u tome surađujemo.“

Na Kosovu krađa automobila u padu

Na Kosovu se uglavnom kradu vozila iz porodice folksvagena, audi i mercedes, koji su vlasništvo građana Kosova, a u ljetnim mesecima, za vreme godišnjih odmora meta kradljivaca su i vozila građana sa Kosova koji rade u inostranstvu. Manje se kradu vozila međunarodnih organizacija i institucija. U KPS-u kazu da postoji regionalna mreža kradljivaca automobila.

Portparol KPS-a Veton Elshani kaže da je od 1999. godine na Kosovu prema statistikama policije ukradeno 8.255 vozila.

«2005. godine evidentirano je 634 ukradenih vozila, dok je 2006. godine evidentirana krađa 543 vozila. U prvih šest meseci ove godine je bilo 225 vozila ukradenih na Kosovu, što prema našim statistikama govori o smanjenju broja krađa.»

Od vozila ukradenih tokom ove godine, otkriveno je i vraćeno vlasnicima 57 vozila, zbog krivičnog dela krađe uhapšeno je 59 lica, dok je istovremneo zbog falsifikovanja dokumenata za kradena vozila uhapšeno 808 lica, kaže Elshani.

On ističe da su najčešće mete kradljivaca vozila iz porodice folksvagen, audi i mercedes.

«Ima jedan vremenski period kada na Kosovo dolaze nasi sunarodnici, njihova su vozila luksuzna i česta su meta kradljivaca,» kaže Elshani i dodaje kako se inače više kradu vozila Kosovara nego međunarodnih organizacija ili pojedinaca koji su u misiji na Kosovu.

«Vozila koja se najviše kradu u inostranstvu i donose se na Kosovo su iz Srbije, Crne Gore, Italije, Nemačke i Švedske,» kaže Elshani.

On ističe da se kradeni automobili koji se ne mogu prodavati režu i prodaju kao rezervni delovi.

«Mi imamo dosta dobar uspeh u pronalaženju ukradenih vozila kako na Kosovu, tako i u inostranstvu. Imamo slučajeva, recimo, kada je vozilo prodato u Nemačkoj i tamošnji vlasnik prijavio navodnu krađu, vozilo je pronađeno na Kosovu i novi vlasnik je dokazao da je vozilo kupio po svim propisima koji važe u Nemačkoj.»
Inače kradena vozila se prodaju ili kupuju u zemljama u okruženju Kosova.
Elshani kaže da postoji regionalna mreža prodaje ukradenih automobila.

«Postoji, ako tako možemo da je nazovemo, automafija jer se nijedno vozilo ne može krijumčariti iz jedne zemlje u drugu, ako za to ne postoji mreža, za koju smatramo da je deo organizovanog kriminala,» kaže Elshani.
XS
SM
MD
LG