Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BEČ


Mnogi zatvorenici američkog zatvora "Gvantanamo" na Kubi koji važe za manje opasne mogli bi biti prebačeni u treće zemlje, što bi ubrzalo zatvaranje tog zloglasnog zatvora, ali je mali broj zemalja spreman primiti ih, ocijenili su predstavnici OSCE.
U "Guantanamu" sada ima oko 360 zarobljenika, od kojih su pojedini tu dovedeni prije više od pet godina, kada su SAD pokrenule svoj rat protiv terorizma, ali i dalje čekaju na suđenje, prenose agencije.
Izaslanica OSCE za Gvantanamo An-Mari Lizin izjavila je da je od 2002. godine 385 zarobljenika oslobođeno i deportirano u zemlje porijekla ili treće zemlje.
"Trenutno je još 80 zatvorenika spremno da bude odmah prebačeno, ali nijedna zemlja nije spremna primiti ih", navela je ona u izvještaju o svojoj junskoj posjeti "Guantanamu", pripremljenom za Parlamentarnu skupštinu OSCE.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG