Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opšti izbori u novembru


Pregovarački tim Kosova i šef UNMIK-a Joakim Riker složili su se da se i lokalni i parlamentarni izbori održe u novembru, a tačan datum se tek treba odrediti. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da do izbora na Kosovu neće biti vakuuma i da to neće uticati na odlaganje rešavanja statusa.

“Institucije će imati legitimitet do izbora. Sve do perioda dva dana pre izbora Skupština Kosova neće biti raspuštena a Vlada i Pregovarački tim radiće”, kaže Sejdiu.

Šef UNMIK-a Joakim Riker rekao je kako je bilo mišljenja da izbori mogu biti smetnja i razlog za odlaganje rešavanja statusa. Ali nakon analiza, kaže Riker, ocenjeno je da se i statusni i izborni proces mogu uporedo organizovati.

“Sledeći korak je priprema zakona i određivanje tačnog datuma održavanja izbora”, rekao je Riker. On je kazao da se neće kasniti sa određivanjem datuma, te da je novembar optimalno vreme njihovog održavanja.

Članovi Pregovaračkog tima ocenjuju da status Kosova ostaje glavni prioritet. Ukoliko se vreme izbora podudari sa periodom odluke o statusu, onda će status imati prioritet. Predsednik Sejdiu je izrazio očekivanje da će Kontakt-grupa uskoro odrediti početak faze od 120 dana pregovora kako ne bi došlo do daljih odlaganja.
XS
SM
MD
LG