Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština je dobila garancije - nezavisnost posle pregovora


Posle povratka iz Nju Jorka, gde su se u ponedeljak susreli sa amerčkom državnom sekretarkom Rajs, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da se paket međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija ne može menjati i da će se period od 120 dana iskoristiti za tehničke pregovore:

“Imamo u vidu da ćemo u ovom periodu imati dodatno angažovanje od 120 dana, tokom kojih će kosovska strana imati svoj najbolji mogući pristup, kako bi se prevazišao i ovaj deo procesa.”

On je rekao da su tokom svih sastanaka koje su imali u SAD pored podrške nezavisnosti, dobili i snažnu podršku teritorijalnom integritetu Kosova i paketu Martija Ahtisarija.

Premijer Agim Čeku je kazao da je delegacija Kosova u SAD otišla da bi pokazala spremnost Kosova za državu i da bi zatražila ubrzanje rešavanja statusa, koji treba da vodi ka nezavisnosti.

“Pokazali smo da je Kosovo spremno za nezavisnost, da samo može da vodi državu, pokazali smo da smo spremni da preuzmemo sve odgovornosti od UNMIK-a i da ih sami obavljamo. Pokazali smo da narod Kosova i dalje ima puno poverenje u SAD i da zahteva da se što pre prizna nezavisnost Kosova,” rekao je Čeku.

Predsednik Skupštine Kosova, Kolj Beriša je izjavio da SAD stoje iza Kosova i podržavaju nezavisnost.
Lider opozicione Demokratske partije Kosova, Hašim Tači je rekao da je obaveza institucija i političkih partija na Kosovu da grade državotvorne odnose.

On je pozvao građane Kosova da se postaraju da se ne dogodi neko iznenađenje koje može da odloži ili dovede u opasnost status ili teritorijalni integritet Kosova.

Predsednik Reformističke partije ORA, Veton Suroi je rekao da je poseta Vašingtonu bila uspešna.

“Paket Ahtisarija treba da se pretvori u zakonodavnu agendu a ne u objekt pregovora, ali izvan tog paketa ne mogu se naći novi kompromisi, jer takvo nešto ne bi bilo funkcionalno,” kazao je Suroi.
XS
SM
MD
LG