Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potraga za dečkom Ratkom Makarićem


U kući Makarića sa zebnjom u srcu , iz dana u dan čekaju vjesnika koji bi donio dobru vijest. Majka Slobodanka kaže: "Ne znam šta bih mislila... devet je dana kako ga nema.Ali, još uvijek drži me nada. Čekam samo trenutak da svoje dijete zagrlim."

Djed Ratko, po kojem dječak nosi ime , priča kako je unuka odgajao da bude jak i izdržljiv. "Tako, iako ima samo 4 godine, sam zna naći vodu i ubrati voćku. Kao da je znao šta će se dogoditi."

«Moram vjerovati da ćemo ga naći. I, ko mi kaže da nema nade, da neće biti pronađen, ucvilit će me... Ja moram vjerovati da je živ. Nadam se, i Bog će dati da ga pronađemo. Moj Ratko ima snage. Ja imam nade a on snage. Samo se bojim iznenadnog nevremena, jer je moj dečko go...»

U potragu je već danima uključen veliki broj policajaca, lovaca i stanovnika Potkozarja. Bio je angažovan i specijalni helikopter EUFOR- a osposobljen za noćno snimanje i lociranje pomoću infracrvenih zraka. U potrazi za malim Ratkom prednjače komšije. Jedan od njih je Milenko Pepinović:

"Obišli smo veliko područje i svakog dana napredujemo dalje i dalje. Dok Ratka ne pronađemo, nećemo stati. Dan i noć, obilazimo i nemamo namjeru prekinuti potragu. Obradovali smo se kad smo pronašli dijelove njegovog pištoljčića – igračke koju je imao u rukama. Sve nam nešto govori da je još uvijek živ."

Policija pretražuje područje oko 5 km daleko od mjesta gdje se dječak izgubio a oko 10 km od kuće Makarića.
Najteže je stricu Oliveru, koji nema sna, od kako je mali Ratko nestao. Jer, on je krenuo s dječakom do pojila za stoku. Kako se do tog mjesta treba preći velika strmina, ostavio je dječaka na ravnom terenu. Kad se vratio, Ratka nije bilo. Potkozarje još uvijek krije tajnu njegovog nestanka.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG