Dostupni linkovi

Na Limu je (nekad bilo) uživanje


Sead SADIKOVOC

„...Kakvo more, kakve banje, na Limu je uživanje...“, pjevalo se prije tri, četiri decenije na Sinjavcu, gradskoj bijelopoljskoj plaži sa rijetko lijepim rječnim ostrvom. Najveća pritoka Limu od tada do danas postale su kanalizacione cijevi koje ugrožavaju zdravlje kupača. Njih je i sada na Sinjavcu svakodnevno makar stotinjak, desetostruko manje nego u vremenu kada je pjesma o Limu nastala i mnogo ranije nego su bageri razorili gradsko kupalište vadeći šljunak i ostavljajući za sobom žabokrečinu i mulj koji je, da bi se spriječile kožne bolesti, neophodno sprati u kadi nakon kupanja u Limu. Milovan Zlajić i društvo nekada su pili vodu iz Lima na mjestu gdje je sada nezdravo okupati se:

„I sam sam je pio ne jednom nego bogzna koliko puta. Sjećam se dobro ovdje su bile vrbe. Ne da je Tara biser, nego Lim je bio biser. Valjda ova urbanizacija. Mi smo tu kao djeca igrali fudbal. Čak je bio turnir između Gornjomahalaca i Nikoljčana. Bili smo non stop na ovom pijesku.“

RSE: Kako reče Risto?

PRIJATELJ 1: Vidi, kaže pjesnik, «po moru teče Lim».

RSE: Naravno da se vidi kada je ovako zamućen.

PRIJATELJ 1: Nije. Zelen je i dalje.

RSE: Ali bakteriološki nalazi kažu da je ružno.

PRIJATELJ 2: Mali je vodostaj rijeke. Otiđite na ovu krivinu. Imate «fi 500» cijev koja kada izađe ide direktno u Lim. Prvo, ovi rovokopači kojima se vadi šljunak. To više nije plaža.

RSE:Evo, čovjek izlazi iz Lima. Sedamdeseto ljeto zaredom.

BIJELOPOLJAC 1: Još par mjeseci pa sedamedsetpeto.

RSE: Nijeste sa pet godina plivali. Ili, zapravo jeste.

BIJELOPOLJAC 1: Pretpostavljam od pet, šest godina da sam već znao da plivam na istoj ovoj plaži. Ja za drugu plažu i ne znam. Tu sam stalni gost. Prvi sam počeo da otvaram Sinjavac i da ga zatvaram.

Ključar od Sinjavca, odnosno čovjek koji nezvanično prvi dolazi, a posljednji odlazi sa gradske plaže, što je privilegija najvećih zaljubljenika u njegove, većinom davne uprljane ljepote je Baban Dobardžić:

„Lim je uvijek bio bolji nego sad. Ja mislim da nikad gori nije bio nego što je sad i ja uglavnom žalim na ove iz vlasti, pogotovo te predsjednike, ja još nijesam vidio nijednog predsjednika da dođe na Lim da se okupa i vjerovatno je to i razlog zašto je ovako Sinjavac zapušten. Ja mislim da je Lim mogao da bude čist samo da su se napravili kolektori.“

Bogoljub Peković nakon pola vijeka kupačkog staža na Sinjavcu:

„Prije je ođe plaža bila nekad jača nego u Sutomoru, a sad je Sutomore vidite i sami, a Sutomore nije imalo kada sam ja bio 66. godine nije imao ko da se kupa, a na Sinjavcu je bilo mnogo, mnogo naroda. Mislim da od bolnice i kuća to treba da se pohvata u kanalizaciji koja će neđe dalje da vodi, pa možda bi bilo pametnije napisati da je kupanje zabranjeno nego da se djeca kupaju“.

RSE: Znate li da je nezdravo kupati se u ovakvoj vodi?

DOBARDŽIĆ: To sam čuo, ali ja na mojoj koži nikad nijesam ništa osjetio. Vjerovatno da se adaptirala i ja se poslije kupanja kući tuširam. To je samo onako da se malo spere ova voda. Mene ne smeta ova voda i ja ne dam nikako za pravo da je ona prljava iako je prljava. Mene to strašno boli. Sada sam sa čovjekom razgovarao i nekako sam zavolio taj Lim i ne mogu se od njega nikako odreći. Ja ne bih mogao nikako život zamisliti bez Lima.
XS
SM
MD
LG