Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BRUXELLES


Šefovi diplomacija zemalja članica EU u Bruxellesu, na posljednjem sastanku prije ljetnje pauze, razgovaraju o načinu rješavanja budućeg statusa Kosova, nakon što su u petak, 20. srpnja (jula), u Vijeću sigurnosti UN-a propale konzultacije o američko- evropskom nacrtu rezolucije o Kosovu. Dolazeći na sastanak, švedski šef diplomacije Carl Bildt je rekao kako se do rješenja treba doći diplomatskim dogovorom, "zadržavajući jedinstvo EU, što je dugoročno značajno za Balkan, ali i ostala područja".
"Naše obaveze prema Ahtisaarijevom planu ostaje vrlo snažne " istaknuo je David Miliband, koji, kao britanski ministar vanjskih poslova prvi put prisustvuje sastanku. Njemački šef diplomacije Frank Walter Steinmeier je istaknuo da bi Kontaktna skupina bila djelotvornija kada bi se imenovao jedan predstavnik Unije koji bi u Kontatnoj skupini predstavljao sadašnje članice – Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku. Uz ove četiri zemlje, u Kontakt skupini su i predstavnici Rusije i SAD.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG