Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povratak u Bačeviće, kod Mostara


Aida HADŽIHAJDIC

«Od tada do danas obnovljeno je ukupno 85 kuća, od toga 79 iz donacija, a 6 kuća je obnovljeno u vlastitoj režiji. Jedna kuća bi trebala da se obnovi ovih dana, a 30 kuća čeka na opravku. U naselju stalno živi oko 250 stanovnika prosječne starosti oko 40 godina. Imamo preko 40 đaka što u osnovnoj, srednjoj, što studenata. Imamo najbolju strukturu povratnika po svim osnovama i najveći procenat povratnika u odnosu na prijeratno stanje. Imamo od infrastrukture gradski vodovod, imamo telefonsku mrežu, imamo asfaltni put do grada, imamo električnu energiju. Imamo i Aluminijski kombinat, najbolju fabriku u BiH, ali nažalost u toj fabrici niko iz ovog sela ne radi, iako je napravljen kompletan na našoj zemlji.»

Gradonačelnik Ljubo Bešlić kaže da su za obnovu društvenog doma u Bačevićima izdvojena određena sredstva iz gradskog budžeta. U finansiranju učestvuju zajedno ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije i RS-a. To nisu jedini projekti:

«Iz gradskog proračuna izdvojen je dio sredstava za sanaciju groblja pored Srpske saborne crkve. Uz to, još smo razgovarali o Srpskoj sabornoj crkvi - o daljnjem lobiranju prema UNESCO-u da se daju značajnija sredstva da se sa obnovom Srpske saborne crkve krene. Moram isto tako istaći svoje zadovoljstvo da je grad Mostar jedna dobra praksa kad je u pitanju zapošljavanje srpske populacije, jer vi znate da smo na javnom natječaju koji smo imali za državne službenike primili 12 ljudi srpske nacionalnosti, koji će za koji dan potpisati zvaničnu izjavu i time početi raditi u gradskoj administraciji.»

Federalni ministar obrta i poduzetništva Velimir Kunić rekao je kako očekuje mnogo bolje dane za povratnike u Bačeviće, te najavio neke donacije u vidu plastenika i poljoprivrednih mašina:

«Konačno je vrijeme da pređemo s riječi na djela. Ja očekujem mnogo bolje dane za povratničku populaciju. I ovdje je bitno naglasiti da će Ministarstvo razvoja obrta i poduzetništva podržati sve one projekte i biće u funkciji održivog povratka, odnosno daćemo podršku povratnicima koji se bave obrtom i poduzetništvom.»

Da bi povratak bio održiv neophodna je veća zaposlenost stanovništva, mišljenja su mještana ovog naselja.
XS
SM
MD
LG