Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naredni potez - reforma policije


Odlučan nastup i energičnost visokog predstavnika Miroslava Lajčaka tek nekoliko dana po imenovanju veliko je osvježenje za uspavanu i zamrlu bh. političku scenu, ocjena je političke, ali i šire javnosti u Bosni i Hercegovini.
Tek nekoliko dana po stupanju na ovu funkciju, Lajčak je smijenio visokog policijskog zvaničnika RS-a Dragomira Andana, suspendovao više desetina policajaca ovog entiteta, nametnuo nekoliko zakona, te postavio jasne rokove za formiranje vlasti u Hercegovačko - neretvanskom kantonu i za reformu policije. Tom prilikom poručio je kako je Evropa spremna, ali da domaći političari u BiH moraju početi da rade svoj posao:

„Evropa čeka, Evropa je spremna, Evropa je uradila svoj dio posla, sad treba vaša zemlja da uradi svoj dio posla da se potpiše sporazum o stabilizaciji i asocijaciji.“

Ovakva aktivnost novoimenovanog visokog predstavnika je dokaz da je međunarodna zajednica odlučila pokrenuti stvari u BiH, smatra potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović:

„Ono što se definitivno u ovom trenutku može kazati je da se treba pozdraviti činjenica da je međunarodna zajednica kroz novog visokog predstavnika pokazala da će odlučno djelovati kada je u pitanju evropski put BiH i da će odlučno djelovati kada je u pitanju borba sa neprincipijelnim pojavama.“

Dosadašnja iskustva pokazuju da su zakoni i odluke koje su nametali visoki predstavnici u BiH uglavnom poštovani. Međutim, vraćanje na praksu da međunarodna zajednica radi posao domaćih vlasti nije dobra za BiH, kaže Momčilo Novaković iz Srpske demokratske stranke:

„Išli smo sporo, to je činjenica, ali ja mislim da je bilo bolje da smo mi išli sporije, ali da smo išli sami, nego što smo u jednom periodu išli brzo, ali gonjeni kandžijom. Sad smo se našli u fazi kad ne znamo šta nam je bolje, ili ne znamo šta nam je gore.“

Preduzete mjere visokog predstavnika već su polučile rezlutat jer su pokazale da Lajčak ima znanja i volje, ali i spremnosti da koristi sva data mu ovlaštenja, naglašava poslanik Socijaldemokratske partije u Parlamentu BiH Mirjana Malić:

„Ono što mene najviše ohrabruje jeste što čovjeku nisu nepoznati ovi prostori, što mu nisu nepoznati čak mislim ni mentalitet, niti koncepcija, a posebno ne ukupni politički okvir i mislim da će zaista svojim decidnim stavovima, koji su prontni, koji nisu samo plašenje nekakvim sankcijama za koje on ima ovlasti, sigurno polučiti čak i veću spremnost sadašnjih vlasti da urade ono što se od njih očekuje.“

Miroslav Lajčak najavio je kako će već narednih dana ovog vrelog bh. ljeta obnoviti razgovore o reformi policije kako bi se do početka septembra učinio značajan napredak:

„Narednih dana ću veoma aktivno da se angažujem u tome da se prelomi ta politička blokada koja postoji.“

Politički analitičari ocjenjuju kako je ovakav prilično neočekivan aktivan nastup visokog predstavnika već poentirao, ali da su nerealna očekivanja da će tokom ljeta biti napravljni pomaci u reformi policije. Profesor banjalučkog Univerziteta Ivan Šijaković ističe:

„Moja zamjerka je na te kratke rokove koje je on inače ostavlja. To je on pokazao i onda kad je posredovao u Crnoj Gori, a i vidim da i sada demonstrira. To je vjerovatno u njegovom temperamentu - sad i odmah. A to, naravno, bi trebalo da zna, pošto je većina ovdje slovenskog naroda, a i on je tog porijekla, da to prosto ne ide.“

Sa ovim mišljenjem slaže se i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a Branko Todorović koji smatra da su Lajčakovi prethodnici naparavili katastrofalne greške kada je u pitanju reforma policije:

„Vrlo je teško ispraviti ono što je gospodin Ešdaun počeo nakardno i loše i onim koji su došli poslije njega ostavio zaista jedan skoro nerješiv zadatak. Gospodin Ešdaun potpuno improvizovano, u jednoj solo partiji, pokušao je pred svoj odlazak da poentira time što će zavrtanjem ruke primorati domaće političare da prihvate reformu policije onakvom kakvom ju je on vidio. Hoteli, moteli i kafane nisu dobra mjesta za pregovore, pogotovo kada se iz njih isključi u potpunosti javnost, kada ih vode samo određeni politički lideri. Mjesto za pregovore i dogovore u BiH su bh. institucije. Nije nam potrebna nikakva improvizacija.“

Todorović ipak dodaje da su potezi novog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka unijeli u bh. političku scenu neophodnu dinamiku, jer građani ne zaslužuju da beskonačno čekaju da domaće vlasti počnu raditi i zemlju povedu put obećane Evrope.
XS
SM
MD
LG