Dostupni linkovi

Srbija i Crna Gora različito o dvojnom državljanstvu


Branislav BOŠKOV, Oslobodenje

Prijedlog Vlade Srbije o dvojnom državljanstvu nije na liniji državnih interesa Crne Gore, izjavio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, očito negativno ocjenjujući ideju koju mu je iznio potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Prema saopštenju iz Krivokapićevog kabineta predsjednik Skupštine Crne Gore je rekao tom prilikom gostu iz Beograda, koji je bio u prvoj posjeti nekadašnjem ‘’drugom oku’’ otkako je na toj funkciji i otkada je Podgorica prijestolnica susjedne države, da će Crna Gora kao mala država čuvati ekskluzivitet svog državljanstva.

Peticija Srba

Potpredsjednik Vlade Srbije, na kraju zvanične posjete, rekao je novinarima da je u Podgorici dobio peticiju sa gotovo 100.000 potpisa Srba iz Crne Gore koji traže dvojno državljanstvo: ‘’Kada imate takvu peticiju, morate je uvažiti’’ kazao je Đelić, najavljujući da će Vlada Srbije voditi računa o svojim sunarodnicima u drugim, posebno u susjednim državama.
Predstavnici crnogorske koalicije Srpska lista i Srpske narodne stranke Đelića su obavijestili o toj i zahtjevu da dobiju dvojno državljanstvo. Od Vlade Srbije zatražili su da izmjenama propisa predvide pojednostavljenu proceduru za dobijanje dvojnog državljanstva Srbima iz Crne Gore. Na taj način, smatraju oni, bila bi spriječena ‘’asimilacija koju godinama sprovodi crnogorska vlada, a oni bi sačuvali sva prava u Srbiji koja su uživali dok su bili u državnoj zajednici...’’

Novosadski „Dnevnik“, pak, objavio je sličnu reakciju Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš“ u Lovćencu (mjesto u Vojvodini) povodom izjave predsjednika Skupštine Crne Gore. Oni su, naime, pozvali Vladu Crne Gore da ipak, još jednom razmotri prijedlog o dvojnom državljanstvu, upravo da u novom zakonu o državljanstvu Republike Crne Gore predvide kategoriju posebnog dvojnog državljanstva za onu grupu crnogorskih državljana kojima je, kako su naveli, to pitanje važno sa stanovišta odbrane životnih i građanskih prava i egzistencije.

Veliki broj crnogorskih državljana koji žive i rade u Srbiji suočava se sa problemima zbog kojih se sve češće nalaze pred izborom između crnogorskog i srpskog državljanstva. U Srbiji živi hiljade patriotski orijentisanih Crnogoraca kojima prijeti gubitak državljanstva Crne Gore i to ako samo žele da nastave da se zapošljavaju, liječe, školuju, uživaju poreske olakšice ili vade lične dokumente u Srbiji.

Vlada Srbije, inače, nedavno je usvojila prijedlog za izmjene i dopune Zakona o državljanstvu, kojim je regulisano pravo na sticanje srpskog državljanstva državljana Crne Gore koji su u trenutku raspada državne zajednice imali prebivalište na teritoriji Srbije.

Zaziru od izbora

U predloženom tekstu, koji će tek biti upućen poslanicima na razmatranje i izjašnjavanje, naime, rečeno je da se državljaninom Srbije smatra i državljanin Crne Gore koji je 3. juna 2006. (dan kada je Srbija postala pravni sljedbenik državne zajednice SCG) imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije ukoliko podnese pisanu izjavu da se smatra državljaninom Srbije i zahtjev za upis u evidenciju državljana.

U udruženju “Krstaš“ zaziru od mogućnosti da dođu u situaciju da, kao crnogorski državljani, budu pred izborom da ‘’biraju’’ državljanstvo, upravo da im ‘’prelazak’’ u Srbe donese neke sasvim opipljive koristi. Najnoviji zakon o poreskim olakšicama prilikom kupovanja prvog stana odnosi se isključivo na državljane Srbije. Taj i slični problemi bi, valjda, spriječili dvojno državljanstvo. U Srbiji, kao i u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG