Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poruka Vašingtonu - spremni za nezavisnost


Kosovo je jedinstveno u stavu da je nezavisnost rešenje budućeg statusa. To je stav koji će članovi Pregovaračkog tima Kosova izneti na sastanku sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 23. jula u Vašingtonu.

Predsednik Fatmir Sejdiu je izjavio da se od američkih zvaničnika neće tražiti vremensko određenje statusnog rešenja.

“Za nas je važno da insistiramo da se ovaj proces brzo završi, a što se pre prizna nezavisnost biće bolje za građane. Mi ne insistiramo da se odredi datum već da to bude brzo”, rekao je Sejdiu.

Poslednjih dana je bilo neslaganja među članovima Pregovaračkog tima oko pitanja dali proces treba vremenski ograničiti. Premijer Kosova Agim Čeku veruje da je potrebno odrediti tačan datum nezavisnosti.

“Mi treba da insistiramo na vremenskom roku pošto će naša poruka Vašintonu biti da je Kosovo spremno za nezavisnost. Mi ćemo poručiti da smo partneri, te da je i Priština, pored Vašingtona i Brisela, adresa u ovom procesu”, rekao je Čeku.

Pregovarački tim je odlučio i da se opšti izbori moraju održati na osnovu zakona. Rečeno je da se bez obzira na proces rešavanja statusa, izbori i ostali procesi moraju nastaviti. Inače, izbori su planirani za jesen, ali konačnu odluku treba da donese šef UNMIKa.
XS
SM
MD
LG