Dostupni linkovi

RSE saznaje - novi Rambuje oko Kosova?


Gjeraqina TUHINA

Havier Solana, visoki predstavnik Evropske unije, koji kaže da se i dalje nada odluci u okviru Ujednjenih nacija, ipak priznaje da nema dosta vremena na raspolaganju i da se već znaju modaliteti kako nastaviti dalje sa procesom, bez rezolucije Ujedinjenih nacija.

“U slučaju da nema dogovora u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, uveren sam da će se unutar Kontakt grupe postići dogovor da se otvori proces pregovora, manje više na liniji onoga što je bio sadržaj rezolucije predložene Savetu bezbednosti” kazao je Solana.

Solana se sastao sa Martijem Ahtisarijem, izaslanikom za status Kosova, koji je, kako kažu ovdašnji izvori, sada van igre. Proces dodatnih pregovora će voditi Kontakt grupa, rekli su naši izvori. Prvo će proces početi sa takozvanom ‘shuttle’ diplomatijom, da bi se potom organizovala jedna međunarodna konferencija, u obliku Rambujea, gde bi pored predstavnika Kontakt grupe bili prisutni i predstavnici iz Beograda i Prištine. Savetu bezbednosti se ostavlja još ova nedelja da izađe sa dogovorom, kažu ovi izvori i dodaju da će u nedostatku dogovora Kontakt grupa zasedati već naredne nedelje. U tom slučaju, do kraja ovog meseca će se utvrditi svi modaliteti o poslednjoj fazi procesa statusa, a konkretne aktivnosti počinju u septembru, kada će i zvanično početi odbrojavanje.
XS
SM
MD
LG