Dostupni linkovi

Diplomatski rat na liniji Moskva - London


Ubojstvo Alexandra Litvinenka radioaktivnim polonijem, nekadašnjeg ruskog špijuna koji je imao azil u Velikoj Britaniji, uvelike su narušili odnose između Moskve i Londona. To je bio zločin protiv jednog građanina Britanije, pokušali su ušutkati oštrog kritičara Putina i njegove vlade, piše Times. Odluka Moskve da ne izruči glavnog osumnjičenog nije samo izuzetno razočaravajuća, kako je rekao šef diplomacije Miliband, već i ponižavanje partnera sa kojim Rusija dijeli odgovornost za globalnu sigurnost, međunarodno pravo i zaštitu ljudskih prava. Nema dvojbe, piše novina, da će Rusija uzvratiti istom mjerom. I ruski dužnosnici, kao i mediji nisu ostali dužni. Moskva je obavijestila London da će posljedice njihove odluke biti "vrlo ozbiljne". Diplomatski rat već je počeo piše Kommersant, dok Ruskaja gazeta podsjeća kako je u posljednjih šest godina 21 diplomat s jedne i druge strane bio protjeran.

Britansko tužiteljstvo sumnjiči Lugovoja, bivšeg KGB agenta, da je otrovao Litvinjenka. Moskva ne želi izručiti Lugovoja, a on sam cinično primjećuje kako mu je sasvim dobro u Rusiji.

Šef britanske diplomacije David Miliband nije imao velikog izbora nakon više neuspjelih pokušaja da privoli Kremlj. U ponedjeljak je u Parlamentu kazao:

"Ovom problemu moramo dati veliki značaj, jer Rusija odbija surađivati. Zato su naši ciljevi jasni, želimo ubrzati sudski proces. Objasniti ruskoj vladi posljedice nesuradnje, i naglasiti našu odlučnost da štitimo sigurnost britanskih gradjana, ali i posjetitelja."

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova glasnogovornik Mikhail Kamynin uzvratio je također žestokim riječima:

"Pozicija Londona je nemoralna. Oni moraju shvatiti da će se na provokacije morati odgovoriti, i da će to imati vrlo ozbiljne posljedice po rusko britanske odnose."

Kamynin je optužio Britaniju da pokušava politizirati Litvinenkov slučaj kako ne bi izručila Rusiji nekoliko istaknutih ruskih oponenata koji žive u Britaniji, poput biznismena Borisa Berezovskog i čečenskog separatističkog lidera Akhmeda Zakayeva.

Analitčari ističu da će Moskva najvjerojatnije poduzeti sličan korak i odgovoriti Londonu protjerivanjem britanskih diplomata iz Moskve. "Ovo nije prvi špijunski skandal između Rusije i Britanije. Slično se događalo i u novije vrijeme, u devedestim godinama," izjavio je Andrei Soldatov, ekspert za pitanje sigurnosti.
XS
SM
MD
LG