Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Popuštanje Pyongyanga


Podsetimo, vlasti Severne Koreje saopštile su prošle nedelje da će razmotriti mogućnost da obustave rad nuklearnih postrojenja, čim iz Južne Koreje prime prvu isporuku nafte. Naime, u skladu sa sporazumom o razoružanju od 13. februara, Severna Koreja, u zamenu za odricanje od nuklearnog programa, treba da primi ukupno milion tona sirove nafte. Čim je južnokorejski tanker sa 6.200 tona nafte u subotu uplovio u severnokorejsku luku Sonbong, Pyongyang je ispunio obećanje.

Stručnjaci ocenjuju da je mera koju je Severna Koreja preduzela veoma važan korak napred, ali i da je to tek početak dugog procesa, za koji međunarodna zajednica želi da veruje da će se završiti denuklearizacijom te zemlje. Veruje se, naime, da je Pyongyang već razvio atomsko oružje.

Kim Miong Gil, zvaničnik u severnokorejskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, rekao je, doduše, da je njegova zemlja spremna da okonča svoj nuklearni program, ako joj Washington ukine sve sankcije, ali poznavaoci prilika u toj državi upozoravaju da sledi mnogo tvrđi orah jer se od Pyongyanga u sledećoj fazi očekuje da prijavi i uništi sav preostali nuklearni arsenal. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammad el-Baradei:

“Ovo što se dogodilo je veoma pozitivan korak, ali još dobar deo puta ostaje da se pređe”.

Aidan Foster-Carter, ekspert za ovaj deo sveta sa Britanskog univerziteta u Leedsu kaže da se može očekivati da će Pyongyang nastojati da odlaže taj najteži deo posla, o čemu svedoči i iznenadni poziv severnokorjeskih vojnih vlasti da direktno pregovaraju sa vođstvom američke armije. Posto je sporazum postignut još u februaru, nikome nije jasno šta taj poziv uopste znači.

“Kao što vidite, ima tu svega i svačega i ostaje da vidimo da li će severnokorejsko raspoloženje za saradnju potrajati,” kaže Aidan Foster-Carter.

Priča o pristanku Severne Koreje na saradnju sa Zapadom priča je i o pristanku Washingtona na saradnju sa Pyongyangom. Američka politika je od 2002. godine do sada opisala impresivan krug od Bushovog označavanja Severne Koreje za jednu od tri zemlje koje čine famoznu “osovinu zla” i odbijanja bilo kakvih direktnih kontakata sa njom, do prošlomesečne posete američkog izaslanika Christophera Hilla Pyongyangu.
XS
SM
MD
LG