Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Albanci ne odustaju od nezavisnosti


Kosovo se zalaže za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN koja će se zasnivati na predlogu Martija Ahtisarija, ali i da je spremno za alternativne puteve u dogovoru sa onima koji podržavaju Kosovo, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu posle sastanka Pregovaračkog tima. Sejdiu je istakao da Kosovo ne odustaje od nezavisnosti i da ne može biti talac odlaganja rešavanja statusa:

“Tražićemo da se proces ubrza i da se razjasne dalji koraci, ali najznačajnijje je da SAD snažno podržavaju našu viziju i plan Martija Ahtisarija.”

Kosovski predsednik je kazao da se ne može nastaviti sa blokiranjem procesa i da će se, ako je potrebno, tražiti i alternativni putevi u saradnji sa međunarodnim faktorima.

Sejdiu je najavio da će tokom ove nedelje članovi Pregovaračke ekipe utvrditi najznačajnija pitanja o kojima će se razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Kondozlizom Rajs, 23. jula u Vašingtonu. Najavljeno je da će se narednih dana održati i sednica Skupštine Kosova na kojoj bi se trebao zauzeti stav u vezi sa statusnim pitanjem.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači upozorio je da se proces statusa komplikuje i otežava. “Uloga Saveta bezbednosti je oslabljena, ali mi smo ubeđeni da ćemo na jedan ili drugi način biti nezavisni, jer uloga naših partnera postaje sve jača”, rekao je Tači, dodavši da će poseta kosovskih lidera SAD imati za cilj da se utvrde rokovi za okončanje procesa.
XS
SM
MD
LG