Dostupni linkovi

U RS produžen rok za devizne štediše


Ministarstvo finansija Republike Srpske pozvalo je sve vlasnike računa stare devizne štednje, koji nisu pristupili procesu njene verifikacije, da to učine do 30. septembra, a najkasnije do 1. oktobra ove godine.

Ministarstvo je saopštilo da je rok određen Uredbom o postupku verifikovanja potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu stare devizne štednje, koju je vlada donijela 5. jula.
„Svima koji se prijave na verifikaciju, po otvaranju produženog roka, zahtjevi će biti primljeni, obrađeni i pripremljeni za gotovinske isplate maksimalno do 2.000 KM, u roku od 15 do 30 dana po predavanju zahtjeva“, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Dodaje se da je za potrebe verifikacije stare devizne štednje, potražilac, vlasnik ili nasljednik, dužan je lično ili preko ovlaštenog opunomoćenika da podnese agencijama u kojim se vrši verifikacija, a uz zahtjev ili originalnu deviznu štednu knjižicu ili drugu bankovnu dokumentaciju, ličnu kartu ili putnu ispravu i sve ostale dokumente koji mogu pomoći verifikaciji.

Dodaje se da će vlada uskoro objaviti datum dodatnih isplata za štediše koji su već verifikovali potraživanja.
Ministarstvo finansija RS-a podsjeća da će potraživanja štediša, koja su trenutno u procesu obrade i za koja se očekuje skora isplata, biti odmah obrađena na način da im se isplati maksimalno 2.000

Dug je u Federaciji oko 500 miliona KM

Štediše koje su verifikovale svoja potraživanja u drugoj etapi u FBiH, na poziv Ministarstva finansija, još čekaju na isplatu. Kada se ona može očekivati, te neke druge bitne detalje, u razgovoru s našom novinarkom Aidom Đugum, saopštava pomoćnik ministra Vlade FBiH Tihomir Ćurak:

ĆURAK: Svi vlasnici računa stare devizne štednje, koji su se verificirali, mogu očekivati da će to vrlo brzo biti namireno. Namirili smo sve one koji su se verificirali do 31. prosinca 2006. godine. Nadamo se da će ovi koje smo objavili 15. veljače 2007. godine, ukoliko to bude tehnički moguće, biti namireni za nekih pet do šest dana. Ostatak trebamo još objaviti i nakon toga isplatiti. Sve će biti gotovo za najduže mjesec dana.

RSE: Koliko je ukupno verfikovanih starih deviznih štediša?

ĆURAK: Verifikaciji je pristupilo 51.000 ljudi. Od toga je potvrda ispostavljena 41.370. U žalbenom postupku imamo negdje oko 7.000.

RSE: Koliko je to novca?

ĆURAK: Do sada je verificirano oko 350 miliona KM. Očekujemo dodatnih 50 miliona KM kad riješimo ovih 7.000 žalbi. Zato računamo da je do sada ukupno verificirano blizu 400 miliona KM. Ako ovome dodamo i cifru od 102 miliona maraka, koje su građani ostvarili kroz sudski postupak, sad imamo utvrđenih obveza oko 500 miliona KM.

RSE: Da li će biti produžen rok za verifikaciju stare devizne štednje u FBiH?

ĆURAK: Vode se pregovori sa starim deviznim štedišama i vjerujem da će šef grupe za pregovore sa starim deviznim štedišama izaći sa saopćenjem za javnost da na taj način prezentira ono što su se dogovorili. Ali da ne uskratimo ljude za informaciju, u svakom slučaju se očekuje još jedan rok za verifikaciju, u devetom mjesecu. Očekujemo da će se stvoriti zakonski uvjeti, odnosno da će zakon biti usvojen u parlamentu BiH, koji će omogućiti još jedan, dodatni, rok za verifikaciju, kako bi ta verifikacija konačno završila svoj posao.

RSE: Kako ide način isplate?

ĆURAK: Zakon je to davno definirao i tu nema nikakvih promjena: kamatna stopa od 0,5 posto i emisija vrijednosnih papira 2,5 posto, do 31. ožujka 2008. godine. Rok koji će biti predviđen zakonom je do 13 godina. Znači, ne 13 godina, već bilo koji rok do 13 godina, zavisno od utvrđenog iznosa u verifikaciji – ako se utvrdi milijardu maraka, taj rok će biti duži, a ako je milion maraka onda je rok kraći. Ali, objektivno gledajući, taj rok ne bi smio biti duži od nekih devet godina.
XS
SM
MD
LG