Dostupni linkovi

NJUJORK


Savet bezbednosti odrzace sutra konsultacije o novom, petom americko-evropskom predlogu kosovske rezolucije, kojom je predlozen vremenski ogranicen nastavak pregovora Srbije i kosovskih Albanaca, ali bez direktnog povezivanja eventualnog neuspeha tih razgovora sa sprovodenjem plana Martija Ahtisarija. Kljucni trenutak konsultacija predstavljace nastup ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Curkina koji je najavio da ce predloziti niz promena u predlogu Sjedinjenih Drzava i Evropske unije (EU).
Amerikanci i predstavnici EU su ocienili da je ovaj predlog rezolucije "poslednja prilika" da se status Kosova resi u okvirima Saveta bezbednosti UN i da je ostavljen, kako je rekao ambasador SAD u UN Zalmaj Halilzad, "prostor za manje promene tog dokumenta".
Novim predlogom bila bi ukinuta rezolucija 1244 iz juna 1999. godine, sto ce, kako su najavili ruski diplomati, predstavljati jednu od najvaznijih primedbi ambasadora Curkina.
Sef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je novi americko-evropski predlog rezolucije, ali ce konacan odgovor Moskve biti poznat tek sutra.
XS
SM
MD
LG