Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Peta verzija rezolucije o Kosovu


Ključi trenutak konsultacija predstavljaće nastup ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina koji je najavio da će članicama Savjeta bezbjednosti predložiti niz promjena u predlogu Sjedinjenih Država i Evropske unije (EU).

Amerikanci i predstavnici EU su ocijenili da je ovaj predlog rezolucije "poslednja prilika" da se status Kosova riješi u okvirima Savjeta bezbjednosti UN i da je ostavljen, kako je rekao ambasador SAD u UN Zalmaj Halilzad, "prostor za manje promjene tog dokumenta".

Novim prijedlogom bila bi ukinuta rezolucija 1244 iz juna 1999. godine, što će, kako su najavili ruski diplomati, predstavljati jednu od najvažnijih primjedbi ambasadora Čurkina.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je novi američko-evropski prijedlog rezolucije, ali će konačan odgovor Moskve, kako su prenijele agencije, biti poznat tek sutra.

Rusija je jasno isticala stav da neće podržati bilo koje rješenje kosovske krize sa kojim se ne slože i vlasti u Beogradu, koje su odbacile i peti predlog SAD i EU, tražeći da se pregovori nastave bez donošenja nove rezolucije, odnosno u okvirima postojeche 1244.
XS
SM
MD
LG