Dostupni linkovi

(Ne)razjašnjena ubistva i porodica Milošević


Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić potvrdila je da je Specijalnom tužilaštvu dostavljen predmet o sprovedenim istražnim radnjama u vezi s rasvetljavanjem ubistva Ćuruvije. Na pitanje da li je tokom istražnih radnji rasvetljena uloga Mirjane Marković, portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević je odgovorila:

“Po zahtevu specijalnog tužioca mi smo u sudu sproveli tražene istražne radnje. Istražne radnje se, u konkretnom slučaju, sastoje u saslušavanju velikog broja svedoka za koje se pretpostavljalo da imaju neka saznanja vezana za ubistvo Slavka Ćuruvije. To su uglavnom bivši i sadašnji pripadnici MUP-a, članovi porodice pokojnog Slavka Ćuruvije, neki novinari. Bilo je predloženo da se sasluša Mirjana Marković, ali opšte je poznato da ona nije u zemlji i nije mogla biti pronađena.”

Po mišljenju advokata Nikole Barovića ako je neko osumnjičen da je učestvovao ili podstrekivao na izvršenje nekog krivičnog dela, on ne može biti izostavljen iz te sumnje, što se odnosi i na porodicu Milošević-Marković, koji su pominjani u toku istražnog postupka:

“Može eventualno da, kada se podigne optužnica pa treba da krene ono što se laički zove obično suđenje, a zakonski - pretres, sud mora da razdvoji postupak jer je neko odsutan. Tu postoje dve podvarijante – ako je odsutan opravdano, recimo pritvoren u Hagu, onda se tu razdvaja postupak; a ako je odsutan neopravdano, ne može se doći do njega, a nema neko opravdanje onda se postupak ne razdvaja nego mu se sudi u odsustvu i donosi se odluka o njemu kao i o onima koji su prisutni.”

Istovremeno sve dosadašnje sumnje u rad specijalnog tužilaštva odagnala je odluka vrhovnog suda koji je potvrdio odluku o ubistvu Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića, za koji su osuđeni Milorad Ulemek i Radomir Marković kao i petorica pripadnika JSO. Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da će konačna odluka Vrhovnog suda Srbije o presudi za ubistvo Ivana Stambolića i za atentat na njega u Budvi biti od istorijskog značaja:

“Napokon, pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Milošević je označen kao serijski ubica, kao komandant zločina. Ovo je od ogromnog značaja zato što će sad, nadam se, prestati sve spletke službe DB, njenih sudija, advokata, da u cirkus i u pozorište pretvaraju proces na Ibarskoj magistrali, suđenje ubicama Zorana Đinđića. Nadam se da će napokon i ubice Slavka Ćuruvije i još mnogi da sednu na optuženičku klupu.”

I sin ubijenog bivšeg predsednika Srbije kaže da je zadovoljan maksimalnom zatvorskom kaznom za ubice Ivana Stambolića, ali da nije zadovoljan što je "glavni organizator ubistva, na slobodi":

“To je delimična satisfakcija ali glavni krivac je napolju. To je Mira Marković koja se širi po Rusiji, a ovi ostali su dobili šta su zaslužili. Zna se ko stoji iza cele priče, nama je to bilo od prvog dana jasno.”

U završnoj reči tužioca kao i u presudi, stoji da su Milorad Ulemek i ostali optuženi iz DB-a postupali po nalogu Slobodana Miloševića da iz niskih pobuda ubiju njegove političke protivnike. Advokat zastupnik oštećenih Dragoljub Todorović:

“Sada imamo pravosnažnu presudu gde je potpuno jasno kako je državni terorizam u Srbiji krajem XX veka funkcionisao.”

Presuda za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi biće prva pravosnažna presuda protiv čelnika i pripadnika Državne bezbednosti Srbije.
XS
SM
MD
LG