Dostupni linkovi

Napad zbog plakata "Ratka Mladića u Hag"


Akcija pod ovim sloganom počela je istovremeno u 25 gradova u Srbiji, ali je samo u Nišu došlo do incidenta, kaže koordinator niške Inicijative mladih Maja Stojanović:

„Blizu SUP-a, u jednoj od glavnih ulica u Nišu, s napadačke strane 5-6 izgrednika koji su napali grupu ljudi, bili su veoma nasilni, vikali. Udarili su jednog mladića pesnicom u glavu dok su ostalima otrgli plakate. Cepali su zalepljenje plakate i one plakate koje su držali u rukama, psovali im mater jevrejsku i muslimansku. Nadam se da će policija uspeti da vidi odnosno pronađe tu nit raspirivanja rasne i etničke netrpeljivosti, da će reagovati po tom pitanju kako bi dali do znanja tim pokretima u Nišu da ovde nisu dobrodošli, barem ne na taj način.“

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Andrej Nosov dodaje da je izgrednike čak podržala i jedna grupa građana koja stanuje na mestu na kojem se dogodio incident:

„Uz vređanje - ustaše, jevreji, marš iz Srbije - neki građani su nas gađali jajima sa zgrada, što je frapantan podatak. Govori se o tome da je čak bilo gađanja i staklom sa zgrada. Čekamo sada da vidimo da li će oni goniti te ljude za izazivanje verske, rasne i nacionalne netrpeljivosti zbog tih vređanja.“

Portparol niške policije Lidija Pavlović rekla je novinarima da je protiv jednog mladića, koji je učestvovao u incidentu, podneta prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira. Ranije je, takođe jedino u Nišu u krugu Pravnog fakulteta, grupa skinhedsa napala Mirovni karavan u kojem su bili mladići i devojke iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.
XS
SM
MD
LG