Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SREBRENICA


U Potočarima kod Srebrenice danas se održava komemoracija povodom 12. godišnjice genocida koji su u tom gradu u julu 1995. nad srebreničkim Bošnjacima izvršile snage bosanskih Srba.
U Memorijalnom centru u Potočarima biće ukopano još 465 identifikovanih žrtava.
Do sada je ukopano oko 2.500 osoba.
Do 19. jula 1995. godine vojnici pod komandom generala Ratka Mladića ubili su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.
Komemoraciji u Potočarima prisustvovat će, kako je najavljeno, visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, član Predsjedništva Haris Silajdžić i predstavnici diplomatskog kora.
Organizacioni odbor za obilježavanje 12. godišnjice genocida u Srebrenici procjenjuje da će ove godine komemoraciji žrtvama prisustvovati više od 30.000 građana iz BiH i inostranstva.
Skup obezbjeđuje oko 2.000 policajaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Agencije za istrage i zaštitu SIPA i evropske policije.
Istovremeno danas u Budaku, nedaleko od Potočara, počinje otkopavanje još jedne masovne grobnice. Riječ je o sekundarnoj masovnoj grobnici, a još se ne zna koliko žrtava krije.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG