Dostupni linkovi

SARAJEVO


Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Karla del Ponte ponovila je u utorak kako se ocena o punoj saradnji zemalja regije s Haškim tribunalom može dati tek ako sva četvorica preostalih begunaca optuženih za ratne zločine budu uhapsena i prebačena u zatvor u Seveningenu.
Ona je kazala u Sarajevu nakon susreta sa novim Visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom i članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem da se njen poslednji izvestaj Savetu bezbednosti o napretku BiH i Srbije u saradnji s ICTY-em temelji na pozitivnim pomacima kao sto je hapsenje generala Zdravka Tolimira. Del Ponteova je medjutim upozorila da to nije dovoljno da bi se dala ocena o punoj saradnji kakvu je na primer uoci hapsenja generala Ante Gotovine zaslužila Hrvatska.
Odgovarajući na novinarska pitanja Del Ponte je kazala kako joj nije poznato da se Udruzenja majki Srebrenice protivi njenom dolasku na obelezavanje 12. godisnjice masakra 11. jula u Potocarima.
XS
SM
MD
LG