Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SARAJEVO


Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ponovila je u utorak kako se ocena o punoj saradnji zemalja regije s Haškim tribunalom može dati tek, ako sva četvorica preostalih begunaca optuženih za ratne zločine budu uhapšena i prebačena u zatvor u Ševeningenu.
Ona je kazala u Sarajevu nakon susreta sa novim Visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom i članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem da se njen poslednji izveštaj Savetu bezbednosti o napretku BiH i Srbije u saradnji s ICTY-em temelji na pozitivnim pomacima kao što je hapšenje generala Zdravka Tolimira. Del Ponteova je međutim upozorila da to nije dovoljno da bi se dala ocena o punoj suradnji kakvu je na primer uoči hapšenja generala Ante Gotovine zaslužila Hrvatska.
Odgovarajući na novinarska pitanja Del Ponte je kazala kako joj nije poznato da se Udruženje majki Srebrenice protivi njenom dolasku na obeležavanje 12. godišnjice masakra 11. jula u Potočarima.
XS
SM
MD
LG