Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ISLAMABAD


Najmanje 50 militanata i 8 pakistanska vojnika poginuli su u napadu pakistanskih specijalaca na Crvenu dzzamiju u Islamabadu, gde su okupljeni religiozni ekstremisti koji drzze taoce, saopsstila je vojska.
Medju stradalima je i lider islamista, imam Abdul Rashid Gazi.
Zarobljeno je oko 20 osoba koje su pokusale da pobegnu i oslobodjeno oko 80 talaca dece, ali se veruje da dobro naoruzani militanti, koji i dalje kontrolisu deo ovog zdanja, drze jos neutvrdjeni broj taoca.
Napadi su poceli posto su propali pregovori oko mirnog oslobadanja talaca.
Pakistanski predsednik Pervez Musaraf je pozvao proslog vikenda islamske ekstremiste, u suprotnom bice ubijeni.
Pakistanski predsednik Pervez Mussaraf rekao je u subotu da aktivisti i njihov lider nemaju drugog izbora nego da se predaju i da che, ukoliko to ne uccine, biti ubijeni.
Imam Abdul Rashid Gazi je porucio da ce on i njegovi sledbenici radije umreti nego se predati, izrazavajuci nadu da ce njihova smrt podstaci islamsku revoluciju u Pakistanu.
Sukobi izmedju ekstremista i vojske pocceli su 3. jula, kada su se ekstremisti povukli u Crvenu dzzamiju. Prema zvaniccnim podacima, 24 osobe su poginule u tim sukobima, ne raccunajuchi danassnje zzrtve.
Crvena dzzamija je godinama kolevka protalibanskog aktivizma i uporisste protivnika Perveza Mussarafa koji podrzzava americcku kampanju protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG