Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Drama Crvene džamije


Priredila Mirjana RAKELA

Militanti su dobro izvježbani poput terorista. Imaju dobro naoružanje, puške, rakete, granate, nalaze se u gotovo svim prostorima džamije. Raspoređeni su od podruma do stepenica, soba, minareta, te u prilično velikom dvorištu, izjavio je glasnogovornik vojske general Wahid Arshad.

"Ovo je prilično polagan proces. Idemo korak po korak. Čistimo prostoriju po prostoriju i svaki korak najavljujemo kako bi žene i djeca imali šansu izaći iz prostorije."

Pakistanska vojska objavila je da se u džamiji nalazi, uz žene još i najmanje dvadesetoro djece, te da svetište kontroilira oko 50 militanata.

"Trojica od četvorice terorista su zauzeli minarete džamije i koriste ih kao borbene položaje. Tako je džamija pretvorena u vojni logor. Militanti su prekršili svetost džamije!" ističe general Rashid.

Vojska predpostavlja da se u podrumu džamije krije i Abdul Rashid Ghazi, klerikalni lider, kojeg je vojska pozivala četiri puta na predaju, a kao odgovor dobijala rafalnu paljbu. Ghazi je izjavio da je spreman umrijeti kao mučenik, ali ne i predati se Musharafovim snagama.

Lokalni mediji javljaju da je od početka akcije iz džamije uspjelo izaći oko pedesetak žena, sve su bile obučene u burke. I dvadesetak djece je uspjelo napustiti džamiju.

Sukob islamskih militanata koji traže uvođenje talibanskog stila života i pakistanske vojske počeo je prije tjedan dana.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG