Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD i EU za brzo glasanje o Kosovu


Poslije konsultacija Vijeća sigurnosti UN o Kosovu, održanih iza zatvorenih vrata, američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad najavio je u izjavi novinarima da će ove sedmice biti predstavljen nacrt nove rezolucije i da očekuje da se zatim u periodu od sedam dana postigne saglasnost o nacrtu rezolucije.

Kineski ambasador pri UN Vang Guandja, predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN ovog mjeseca, rekao je da su razlike ostale i da je potrebno još vremena da se usklade stavovi. On je ukazao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova sigurno ne bi bila formula koju bi Vijeće sigurnosti UN željelo vidjeti.

Francuski ambasador pri UN Žan-Mark de la Sablijer (Jean-Marc de La Sablliere) je također najavio "novi tekst" rezolucije i, poput Halilzada, ocijenio da je "došlo vrijeme da Vijeće sigurnosti UN preuzme odgovornost".

"Mislim da se približavamo kraju ove faze," dodao je.

Zamjenica britanskog ambasadora pri UN Karen Pirs (Karen Pierce) je ne pominjući eksplicitno Rusiju, kazala da je stalno odbijanje jedne od članica Vijeća sigurnosti UN da se angažira u pregovorima o rezoluciji "neodrživ stav".
"Zato mislim da je osjećanje u Vijeću sigurnosti UN u cjelini da je vrijeme da se utvrdi i usvoji rezolucija," rekla je ona i izrazila nadu da je moguće uskoro krenuti dalje sa rezolucijom.

Ambasador Katara pri UN, jedine arapske članice Vijeća sigurnosti UN, Nasir al-Naser složio se s Rusijom i Kinom da je potrebno dodatno vrijeme kako bi se pokušalo naći pravo rješenje, umesto da se izazovu dodatni problemi u regionu.
"Nadam se da Vijeće sigurnosti UN neće biti pod pritiskom," kazao je on i ocijenio da je raspoloženje u Vijeću sigurnosti UN da nema potrebe za žurbom, kao što se smatralo dva ili tri mjeseca ranije.

Al-Naser je rekao da će podržati rezoluciju koja predviđa dalje pregovore, kao i da Vijeće sigurnosti UN ponovo razmotri to pitanje, a ne da automatski da nezavisnost pokrajini.

U Vijeću sigurnosti UN u ponedjeljak su iza zatvorenih vrata održane konsultacije o Kosovu i razmotreni izvještaji o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK) i provođenju standarda na Kosovu.

Šef UNMIK-a Joahim Riker (Joachim Rucker) pozvao je Vijeće sigurnostii UN da brzo izradi plan za određivanje statusa Kosova. On je u izvještaju o provđenju standarda, koji je na zatvorenoj sjednici podnijelo Vijeće sigurnosti UN, ocijenio da je došlo vrijeme da se obezbijedi "plan, raspored, kako bi se osigurao put kojim je krenulo oko dva miliona stanovnika Kosova". Ocjenjujući da je učinak UNMIK-a od 1999. godine kao privremene uprave "značajan", Riker je kazao da je ta misija s međunarodnim i lokalnim partnerima veoma odlučno uspostavila osnove za funkcioniranje demokratije, vladavine prava i tržišne ekonomije.

Istakao je da su "standardi za Kosovo pokretačka snaga u postizanju konkretnog napretka u tim oblastima". "Sada smo došli do kritične tačke, kada budući napredak na terenu zavisi od pružanja jasnoće o statusu Kosova," rekao je šef UNMIK-a.

Ističući da je "narod Kosova tokom procesa bio veoma strpljiv", on je ukazao da "danas - na polovini 2007. godine - postoji zabrinutost među stanovništvom i među kosovskim političkim liderima," jer se plaše da "taj proces gubi zamah".
Rikerovo obraćanje Vijeću sigurnosti UN i odgovaranje na pitanja je trajalo oko sat vremena.

"Ljudi zaslužuju jasnoću o statusu... Ljudima je potrebna jasnoća o statusu," kazao je Riker na kraju obraćanja članovima Vijeća sigurnosti UN.

U Vijeću sigurnosti UN su iza zatvorenih vrata održane konsultacije o Kosovu i osim Rikerovog, razmotren je i izvještaj o radu UNMIK-a koji je u pisanoj formi podnio generalni sekretar UN Ban Ki-Mun.
XS
SM
MD
LG