Dostupni linkovi

Haški optuženik nezakonito koristi vojnu rezidenciju


Ovaj haški optuženik, naime, i dalje koristi rezidenciju na Senjaku namenjenu načelniku generalštaba Vojske Srbije. Dragoljub Ojdanić već osam godina nije načelnik Generalštaba, ali i dalje koristi vilu na Senjaku koju je, po zakonu, morao da napusti mesec dana po prestanku funkcije. Taj objekat, pored koga se nalaze i stanovi predviđeni za ministra odbrane i njegovog zamenika, 24 časa čuva vojska koja, uz to, plaća i troškove održavanja. Objekat veličine oko 200 kvadrata, u ekskluzivnom delu Beograda, dodeljen mu je u avgustu 1999. godine.

Ojdanić bi u četvrtak trebalo da stigne u Beograd i da tu ostane narednih šest dana. Nakon odluke ministra Šutanovca, sasvim je sigurno da u ovom objektu više neće moći da boravi.

Ovakva naredba ministra odbrane, kaže za RSE Igor Jovičić, državni sekretar Ministarstva odbrane, ”služi tome da ne bude nikakvih nedoumica u pogledu volje i spremnosti Ministarstva odbrane da sarađuje sa Haškim tribunalom”. On kaže da se ova naredba odnosi samo na Dragoljuba Ojdanića, pošto, kako kaže, Ministrastvo odbrane nema saznanja da još neko od haških optuženika koristi vojne objekte:

”Dragoljub Ojdanić bespravno boravi sa porodicom u vojnom rezidencijalnom objektu. Postoji teoretska mogućnost da gospodin Ojdanić Haškom tribunalu za vreme odsustva kao svoju adresu boravka prijavi ulicu Andreja Nikolića 21B u Beogradu. Sa tačke gledišta Ministarstva to je neodrživo. Porodica želi da iskoristi specifičnu situaciju ne bi li sebe prikazali kao žrtvu, po principu – vidite, isteruju nas, a mi smo jadni. Ne, nisu jadni, imaju u svojini kuću od 322 kvadrata i stan od 37 kvadrata samo u Beogradu.”

Bivši načelnik generalštaba VJ, Dragoljub Ojdanić, koji je penzionisan sa činom general-pukovnik, svojevremeno je obavljao i funkciju ministra odbrane SRJ. Ojdnanić je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu optužen za kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovečnosti.

25. aprila 2002. godine, Dragoljub Ojdanić je prebačen iz Srbije u zatvorsku jedinicu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, u Hagu. Posle smrti bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, Ojdanić je prisustvovao sahrani, što je izazvalo negativne reakcije Haškog tribunala koji je zahtevao objašnjenje tadašnje državne zajednice SCG, ko mu je odobrio odlazak na tu sahranu.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, povodom izdavanja naredbe od strane ministra odbrane, kojom se haškim optuženicima zabranjuje ulazak u vojne objekte, za RSE je izjavio:

”On je očigledno smatrao da mu pripada to pravo na osnovu zasluga za koje je procenio da su ostvarene u vreme kada je bio na čelu generalštaba i kasnije Ministarstva odbrane. To je postao ozbiljan problem i mislim da je ovo elegantan, formalni način da se generalu Ojdaniću stavi do znanja da je njegovo vreme u vojsci prošlo.”
Pre dolaska u Srbiju, general Ojdanić Haškom tribunalu mora da navede mesto boravka na kojem će sud eventualno moći da ga pronađe.

Tomislav Višnjić, advokat Dragoljuba Ojdanića, kaže za RSE, da nije upoznat sa detaljima naredbe ministra Šutanovca i da je mesto Ojdanićevog boravka u Beogradu službena tajna o kojoj ne može da govori:

”Sa svim detaljima oko njegovog boravka u Beogradu je upoznata Vlada Srbije. To je jedan deo odluke koji je inače poverljiv i ja ne mogu da vam dam te detalje. Ceo problem je između Vlade Srbije i Ministarstva odbrane.”

Međutim, ostaje pitanje kako je jedan bivši general svih ovih godina mogao da živi u rezidenciji namenjenoj načelniku VS i gde je za to vreme živeo taj načelnik?

Aleksandar Radić ističe da je ministar Šutanovac ovom naredbom želeo da pošalje jasnu poruku javnosti u Srbiji, ali i u svetu, da vojska više nikome od haških optuženika ne pruža zaštitu. “Međutim,” kaže Radić, ”ostali su neki repovi iz tog vremena, i dalje postoje ljudi koji veruju, da ako ništa drugo, onda im pripada pravo na stotine kvadratnih metara državnog prostora.”
XS
SM
MD
LG