Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SARAJEVO/BRISEL


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak danas će u Brisel, sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijerom Solanom, razgovarati o oblastima u kojima BiH mora napredovati da bi mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Kako je saopćeno iz OHR-a, susret sa Solanom biće prilika da Lajčak prenese svoje utiske iz razgovora koje je tokom protekle sedmice imao sa zvaničnicima i liderima političkih stranaka iz BiH.

SARAJEVO/VAŠINGTON
Američki kongresmen Kris Smit posjetiće danas BiH gdje će sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH razgovarati o reproduktivnom zdravlju, kao i o borbi protiv trgovine ljudima i suzbijanju prostitucije. Kako je saopćeno iz Parlamentarne skuštine BiH, kongresmen Smit će imati dva susreta sa poslanicima Predstavničkog doma. Smit više od 25 godina u američkom Kongresu zagovara poštivanje ljudskih prava, prava djece i žena.

NJUJORK/PRIŠTINA
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozoriće danas Vijeće sigurnosti u Njujorku da dalje odlaganje rješavanja statusa Kosova negativno utiče na cjelokupnu političku i sigurnosnu situaciju u pokrajini. U izvještaju, koji je objavljen na internet-stranici UN, Ban Ki-mun navodi da je opće stanje ekonomije na Kosovu dosta loše i upozorava da određivanje statusa te pokrajine mora ostati prioritet međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG