Dostupni linkovi

DUBROVNIK


Teško je bez Srbije zamisliti sledeću grupu zemalja kandidatkinja za ulazak u NATO i EU, kao što ni regionalni razvoj nije moguć bez rešenja pitanja Kosova, izjavio je u subotu u Dubrovniku hrvatski premijer Ivo Sanader, otvarajuci drugi dan "Croatia summit" o budućnosti jugoistoka Europe na kojem ucestvuje osam predsednika država i vlada regije i predstavnici jos 40 zemalja.
Sanader smatra da je u interesu cele Evrope da na idućem samitu NATO-a u Bukureštu napreduju članice Američko-jadranske povelje Hrvatska, Makedonija i Albanija, kao i da druge zemlje regije ucine iskorak u reformama i ispunjavanju uslova za članstvo u evro-atlantskoj mreži bezbednosti.
Pomocnik americkog drzavnog sekretara Danijel Frid izrazio je nadu da che jugoistocna Evropa u iducem desetlecu postati ono što je u prošlom postala Srednja Europa - srce evropskih institucija.
Najveća prepreka tomu je stanje na Kosovu, kazao je Frid i dodao da je status quo neodrživ. On je naglasio da gradjanima Srbije treba objasniti da je ujedinjena Evropa njihova jedina budućnost.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG