Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tehnologija, znanost, zdravlje - Neću iPod, hoću iPhone


Priredio Rinko GOLUBOVIC

"Zvjezdani vatromet" u galaksiji NGC 4449

Svemirski teleskop Hubble snimio je nakupinu više stotina tisuća crvenih i plavih zvijezda u galaksiji NGC 4449, udaljenoj od nas 12.5 milijuna svjetlosnih godina. U toj se galaksiji zvijezde formiraju već milijardama godina, no sada se taj proces ubrzao u odnosu na dosadašnja promatranja, javlja ESA. Ako se on nastavi ovim tempom, plin koji omogućava proizvodnju zvijezda potrošiti će se u sljedećih milijardu godina. Ovaj događaj sličan je formiranju prvih galaksija koje su nastajale rastom i sjedinjenjem manjih zvjezdanih sustava. Pošto nam je NGC 4449 relativno blizu da ga detaljno promatramo, savršen je za istraživanje i shvaćanje događaja tijekom formiranja prvih galaksija i evolucije ranog svemira.

Astronomi pretpostavljaju da je vjerojatni uzrok "eksplozije rađanja" sudar s drugom galaktikom. Galaktika NGC 4449 udaljena je 12,5 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Canes Venatici (Psa) i puno je manja od Mliječne staze. "Zvjezdani vatromet" vjerojatno je nastao interakcijom ili sjedinjenjem galaksije sa nakupinom zvijezda Canes Venatici koje se nalazi u neposrednoj blizini.

Plavičasto-bijeli oblaci masivnih, mladih zvijezda i crvenkaste mrlje mjesto su gdje, iza zastora od prašine, nastaju nove zvijezde. A znanstvenici kažu da patuljasta galaktika rađa zvijezde nevjerojatnom brzinom. Astronomi su izračunali da će, nastavi li tako, kroz milijardu godina ostati bez plina nužnog za gradnju novih zvijezda.

Sliku galaktike NGC 4449 snimio je u studenom 2005. tim pod vodstvom Alessandre Aloisi iz Znanstvenog instituta Svemirski teleskop u Baltimoreu, pomoću Hubbleove napredne istraživačke kamere. To je ujedno bila i jedna od posljednjih snimki tog moćnog instrumenta, koji od onda neprestano ima problema s ispadima električne energije.

Produžetak misije za dvije svemirske letjelice

NASA je u utorak dala nove zadatke dvama robotskim letjelicama, nakon što su već završile misije za koje su dizajnirane. Radi se o letjelici za promatranje kometa Deep Impact i sondi Stardust za prikupljanje uzoraka s kometa.

Deep Impact 2005. je godine lansirao projektil za istraživanje prema površini kometa Tempel 1. Nakon što je prošao pored kometa, 2008. bi Deep Impact trebao proći pored još jednog kometa i promatrati zvijezde za koje se zna da oko njih kruže planeti. Stardust će 2011. biti poslan na komet Tempel 1, na kojem je prošle godine ostavio kapsulu s međuzvjezdanim uzorcima i prašinom kometa. Zabilježiti će promjene na jezgri kometa nastale nakon njegova približavanja Suncu.

Alan Stern, administrator iz stožera NASA-e izjavi je kako će ove misije omogućiti da prvi put ponovno posjete neko komet, da popisu već poznatih kometa dodaju još jedan te usput istraže manje planete u orbiti zvijezda s već poznatim većim planetima. Također je naglasio kako će, ukoliko uspiju ostvariti sve ciljeve, misija koštati otprilike 15% iznosa misije koju bi započeli od početka.

Troškovi prijašnje misije Stardusta bili su 212 milijuna dolara, a one Deep Impacta 333 milijuna dolara. Produžetke misija odobrio je NASA-in istraživački program (Discovery) za moguće misije, čime je automatski određen maksimalni trošak po misiji od 35 milijuna dolara. Stern je portalu MSNBC.com rekao kako će obje misije zajedno koštati oko 55 milijuna dolara.

Svi u red za iPhone

Prošlotjedno američko lansiranje Appleovog najnovijeg proizvoda iPhone-a - mobilnog telefona, web pretraživača i glazbenog playera u jednom - pratila je prava potrošačka histerija. Tisuće američkih tehno-fanova i drugih entuzijasta koji su i dva, tri dana strpljivo kampirali i čekali u redu pred prodavaonicama Applea i AT&T-a diljem SAD-a uspjeli su kupiti novi IPhone. Prodaja iPhonea u SAD počela je uz isključivi odabir AT&T-a kao providera, uz mjesečne planove u rasponu cijene od 60-220 dolara prema minutaži telefoniranja i uz neograničenu upotrebu interneta i emaila. Najave da iPhone treba postati treći noseći proizvod Apllea, uz iPod i MaC, te procjene da ga je spremno kupiti 19 milijuna Amerikanaca, podigle su dionice tvrtke za 40 posto u posljednjih nekoliko mjeseci.iPhone – koji je, unatoč izostanku veće medijske kampanje, iščekivan s više uzbuđenja i spekulacija nego i jedan drugi tehnološki novitet u posljednje vrijeme, ujedinjuje funkcije mobitela, iPod audio i video playera, bežičnog web pretraživača, email poslužitelja, fotoaparata, navigatora s Googleovim mapama i druge, sve to u dimenzijima ostalih smart-phonea i uz poznatu Appleovu jednostavnost korištenja i moderni dizajn. Uz sve te funkcije, iPhone ima najveći ekran među smart-phone mobitelima – touch-screen od 9 cm – i daleko najveću memoriju – 4GB i 8GB ovisno od modela, ugrađeni Wi-Fi, te bateriju koja izdrži osam sati razgovora, šest sati korištenja interneta, sedam sati video playbacka i 24 sata audio playbacka. iPhone nema fizičku tipkovnicu već virtualnu, no potpomognuta softverom koji ispravlja greške navodno se lakše savlada od premalih tipki smart-phonea.

Cijena iPhonea od 499 dolara za verziju s 4GB memorije i 599 dolara s 8GB znatno je viša od cijene vodećih smart-phone modela na američkom tržištu – kao što su BlackBerry 8800 (299$), Treo 700p (299$) i Samsungov BlackJack (199$), no Apple predviđa prodaju 10 milijuna komada diljem svijeta do 2008.

Urednici tehnološke rubrike The Wall Street Journala, koji su dva tjedna testirali iPhone, u različitim situacijama i diljem SAD-a, zaključili su kako je, unatoč nekim slabostima i manjkavostima, "iPhone, sve u svemu, prekrasan i prijelomni kompjutor koji stane na dlan". Među nedostacima iPhonea ističu se nepostojanje instant poruka, nemogućnost video snimanja, iako radi odlične fotografije, nedostatak igrica i neki drugi, koje je Apple najavio otkloniti u budućnosti, pomoću nadogradnje.

Uz AT&T, koji u SAD ima slabiju pokrivenost od nekih drugih mobitel mreža kao što su Verizon i Sprint, za iPhone je odabrana high-speed mreža EDGE, iako postoji znatno brži prijenos 3G, ali ne s takvom pokrivenošću. "EDGE prodire diljem SAD, a za mnoge aplikacije kao što su email, mape, dionice i vrijeme, prilično je brza. iPhone se automatski prebaci na Wi-Fi mrežu kada je dostupna i onda je nekoliko puta brži od 3G", rekao je Steve Jobs, osnivač i predsjednik uprave Applea.

Na europskom tržištu iPhone bi se trebao pojaviti krajem godine, a u Aziji tek iduće. Apple planira lansiranje svojeg multifunkcionalnog iPhone-a u ovoj godini ograničiti samo na Britaniju, Francusku i Njemačku, prije njegovog plasmana na tržišta čitave Europe i Azije u 2008., izvijestio je Financial Times.

O2, britanska jedinica španjolske telekomunikacijske tvrtke Telefonica, prvi je europski operater mobilne telefonije koji bi trebao postići sporazum s Appleom. O2 je na korak do sporazuma da postane jedini mrežni partner za iPhone u Britaniji, piše Financial Times.T-Mobile, mobilni dio poslovanja njemačkog telekomunikacijskog diva Deutsche Telekoma, istodobno je nadjačao britanskog rivala Vodafonea u bitci za pridobivanje tržišnih prava za iPhone u Njemačkoj, prenosi nadalje taj poslovni dnevnik.O2 ima najviše pretplatnika u Britaniji, T-Mobile u Njemačkoj, dok u Francuskoj predvodi Orange. Prema pisanju Financial Timesa, iPhone će se u Europi oslanjati na sporije mobilne mreže generacije 2,5, a ne na treću generaciju infrastrukture kompanija poput Vodafone-a.

Rješenje za energetsku krizu u svijetu?

Irska kompanija Steorn predstavila je javnosti u Dublinu dugo najavljivanu tehnologiju za proizvodnju čiste, besplatne i pouzdane energije koja bi navodno mogla dokončati energetsku krizu u svijetu.

Tehnologija Orbo temelji se na interakciji magnetskih polja, a kompanija ju je razvila prilikom istraživanja primjene vjetroturbina za energetsko napajanje nadzornih kamera, izvijestila je irska javna televizijska i radijska postaja RTE.U oglasu objavljenom u londonskom tjedniku Economist Steorn je pozvao znanstvenike da testiraju njegovu tehnologiju, obećavši da će objaviti rezultate ispitivanja. Dvadesetdva vodeća znanstvenika počela su je proučavati u siječnju i trebali bi objaviti svoje nalaze do kraja ove godine.U međuvremenu je kompanija postavila pojednostavljenu verziju uređaja za proizvodnju energije u jednom londonskom muzeju i javnost će ga moći pogledati od 5. do 13. srpnja.Izvršni direktor Steorn-a Sean McCarthy najavio je da će cijena licence za primjenu tehnologije biti "simbolična" ako znanstvene provjere potvrde njezinu valjanost.

Isušuju se drevne bare na Arktiku

Kanadski stručnjaci izjavili su kako se drevne bare na Arktiku isušuju tijekom polarnog ljeta zbog viših temperatura koje uzrokuju isparavanje vode. Oni tvrde kako isparavanje tih jezera, od kojih su neka stara više tisuća godina, potvrđuje teoriju globalnog zatopljavanja.

Tijekom protekle 24 godine znanstvenici na sveučilištima u Alberti (Edmonton) i Kingstonu (Ontario) pratili su bare na rtu Herschel na istočnoj obali otoka Ellesmere u Nunavutu, nekadašnjem teritoriju Kanade. Prošle su godine prilikom inspekcije otkrili kako su neka od 6,000 starih bara potpuno nestala.

Marianne Douglas sa Sveučilišta Alberta izjavila je kako je studija fosiliziranih sedimenata u tim barama, dubokima oko dva metra, pokazala da je promjena klime započela prije 150 godina. Znanstvenici su smatrali kako su bare trajne, no promjene su stigle iznimno brzo, javlja Reuters.Uzeli su uzorke vode kako bi izmjerili koncentraciju minerala u sedimentima u barama. Nalaze su usporedili s onima iz 1980-ih i otkrili značajnu promjenu. Sedimenti su postali koncentriraniji zbog pojačane evaporacije. Također su otkrili kako su se bare koje su nekad ostale zamrznute do sredine srpnja sada oslobodile leda već krajem svibnja. Gore navedene promjene imati će velik utjecaj na ptice i životinje koje trebaju ove izvore svježe vode da bi preživjele i razmnožavale se, a niže razine vode imati će i mnoge indirektne posljedice poput povećanja koncentracije zagađivala.

Globalno zagrijavanje povećat će smrtnost u SAD-u

Sve češći ljetni valovi vrućine, koji su posljedica globalnog zagrijavanja, mogli bi izazvati povećanu stopu smrtnosti u SAD-u svake godine, navodi se u studiji koju su objavili znanstvenici sa sveučilišta Harvard.

Opće je poznato da ekstremne temperature, bilo da je riječ o valovima vrućine ili hladnoće, mogu biti opasne po život. Ipak, rezultati najnovijeg istraživanja sugeriraju da povećani broj smrtnih slučajeva zbog globalnog zagrijavanja neće istodobno smanjiti broj smrtnih slučajeva povezanih s niskim temperaturama.Koristeći se podacima o vremenskim prilikama u 50 američkih gradova u razdoblju između 1989. i 2000., znanstvenici su utvrdili da dvodnevni val hladnoće povećava smrtnost za 1,6 posto, dok s druge strane val vrućine povećava smrtnost za 5,7 posto."Utvrdili smo da posljedice hladnog vremena nisu tako pogibeljne kao posljedice vrućina", rekla je voditeljica studije Mercedes Medina-Ramon s Harvarda.To znači da relativno blaže vremenske prilike zimi kao posljedica globalnog zagrijavanja neće nadoknaditi povećani broj smrtnih slučajeva koje će izazvati ljetne vrućine, rekla je Medina-Ramon.Studija je objavljena u časopisu Occupational and Environmental Medicine.

Lijeku Atriance pozitivno mišljenje EMEA za liječenje leukemije

Lijek Atriance (Nelarabine) dobio je pozitivno mišljenje iz Europske Agencije za Lijekove (EMEA), za liječenje T-stanične akutne limfoblastične leukemije (T-ALL) i T-staničnog limfoblastičnog limfoma (T-LBL),

Atriance se koristiti kod pacijenata čije bolesti nisu reagirale ili su se pogoršale liječenjem sa najmanje dvije vrste kemoterapije, priopćila je danas farmaceutska kuća GlaxoSmithKline.Lijek sada ide na razmatranje Europske komisije, za odobrenje za stavljanje u promet.T-ALL i T-LBL su rijetki, teško lječivi oblici akutne limfoblastične leukemije i limfoblastičnog limfoma, a u Europi se od njih godišnje razboli svega nekoliko stotina bolesnika. Bolesnici sa T-ALL i T-LBL obično imaju lošije prognoze od pacijenata sa bolesti B-stanica. Obzirom da su mogućnosti terapije vrlo male za pacijente koji ne reagiraju ili imaju loše reakcije na najmanje dvije vrste kemoterapije, nelarabine je značajan napredak za ovu grupu pacijenata. Dokumenti za registraciju lijeka podneseni su regulatornim tijelima u Kanadi, Japanu, Švicarskoj i Izraelu.

Lijek za brisanje ružnih sjećanja

Imate ružno sjećanje ili traumu koju želite zaboraviti? Uskoro će vam to poći za rukom vrlo jednostavno. Naime, ružne uspomene nestati će nakon što popijete tabletu.

Znanstvenici sa Harvarda i McGilla iz Montreala intenzivno rade na završnim fazama lijeka za amneziju koji će blokirati i brisati ružne uspomene. Riječ je o tableti koja će uzrokovati umjetnu amneziju, a već se provode testiranja.Tehnika se bazira na remećenju biokemijskih signala koji će zatim dozvoliti memoriji reciklažu.Ovaj lijek koristit će se uz terapiju koja se daje žrtvama silovanja i ostalih trauma. Provedeno je testiranje na grupi žena koje su silovane. Dio je, uz uobičajenu terapiju dobivao i tablete za amneziju, a ostale žene dobile su placebo tablete. Za vrijeme terapije pacijentice su zamoljene da prepričaju spovja traumatična iskustva koja su se dogodila 10 dana ranije.Tjedan dana kasnije žene koje su dobivale lijek za amneziju pokazale su znatno manju količinu stresa za vrijeme dok su opisivale svoju traumu.
XS
SM
MD
LG