Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DUBROVNIK


Stabilnost i bezbjednost Jugoistočne Evrope zavisi od Kosova i treba izbjeći nepotrebno odgađanje konačnog statusa te pokrajine, kazao je generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.
"Dalji razvoj stabilnosti i bezbjednosti u regionu u velikoj mjeri zavisi od Kosova. Treba učiniti sve da se izbjegne neopravdano odgađanje rješenja", rekao je Shefer u petak naveče, na otvaranju dvodnevnog samita lidera Jugoistočne Evrope, koji se održava u Dubrovniku.
On je dodao da je plan izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija dobra osnova za to i poručio svima u pokrajini da se stanje ne može i ne smije mijenjati silom.
Ne spominjući datume i rokove, Shefer je ponovio da su vrata NATO novim članicama i dalje otvorena, ali da svaka zemlja mora učiniti dodatne napore da pređe taj prag.
Shefer je posebno pohvalio Hrvatsku za učešće u međunarodnim misijama NATO-a, a za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu rekao da te zemlje kroz učešće u Partnerstvu za mir imaju šansu da se priključe ostatku regiona.
Na "Croatia summitu" u Dubrovniku učestvuju predsjednici država ili vlada Hrvatske, Rumunije, Litvanije, Moldavije, Slovačke i Gruzije, kao i više visokih zvaničnika međunarodnih organizacija.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG