Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Firme Rusima u zamenu za podršku oko Kosova?


Zbog odlaganja privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor i kašnjenja u privatizaciji Naftne industrije Srbije i JAT Airways-a, u javnosti se pojavila i spekulacija da se sa tim procesima kasni kako bi veliki državni giganti najpre bili ponuđeni velikim ruskim firmama u zamenu za podršku Rusije Srbiji u političkoj borbi za status Kosova.
Aleksandar Vlahović, bivši ministar privatizaciju, izjavio je za naš program da ne razume zašto je Vlada Srbije odložila odluku o privatizaciji RTB Bor, jer smatra da zbog lošeg stanja treba hitno rešiti stanje u tom sistemu. Vlahović kaže da nije isključeno da bi favorizovanje ruskih firmi moglo da bude razlog za odlaganje privatizacije velikih sistema, ali i dodaje da ipak ne veruje da se radi o tome:

“Tu apsolutno nema nikakve ekonomske logike. Naravno, pobornik sam da se kroz velike privatizacije prave odgovarajuće političke koristi ali one nikako ne mogu da idu na štetu ekonomskih interesa, odnosno na štetu unapred postavljenih transparentnih kriterijuma za privatizaciju. Drugim rečima, nije dobro bilo kojoj kompaniji iz bilo koje zemlje davati prava preče kupovine ili zbog eventualne ponude odugovlačiti sa već konkretnom privatizacijom bilo kog preduzeća pa time i RTB Bor-a.“

Slučaj RTB Bor u žiži je javnosti, jer je Vlada Srbije odlučila da za dve sedmice odloži donošenje konačne odluke o nastavku privatizacije, koja je jednom već propala jer je zbog neispunjavanja dogovorenih uslova raskinut ugovor sa rumunskim Kupromom. Predrag Bubalo, ministar ekonomije u Vladi Srbije, ovako je obrazložio odlaganje odluke o privatizaciji borskog giganta:

“Zbog potrebe još jednog sagledavanja svih ekonomskih, pravnih i aspekata zaštite životne okoline da se to sve još jednom izanalizira i da vlada, odnosno pre vlade, strateški savet za privatizaciju Bora, donese svoje odluke.”

Kao mogućnost se pominje nastavak pregovora sa firmom biznismena Zorana Drakulića, koja je bila drugoplasirana prilikom prve prodaje, ili raspisivanje novog tendera na čemu insistira ruska kompanija Basic element, ruskog milijardera Olega Deripaske, koja traži novi tender. Ministar Mlađan Dinkić, koji je zadužen za privatizaciju RTB Bor izjavio je da je za nastavak pregovora, ali da bi u narednim nedeljama trebalo rešiti pravno i ekološko pitanje:

”Postojala je pravna dilema da li postojeća situacija u zakonu omogućava, sa pravne tačke gledišta, pregovore sa drugoplasiranim ili ne. Takođe postojeći predlozi izvesnog programa koji se tiču zaštite životne sredine nisu dovoljni.”

Odugovlačenje privatizacije RTB Bor nije dobro, i jednostavno nije jasno zašto se to događa, kaže Aleksandar Vlahović:

”Nikada ne bih preporučio vladi da ponovo organizuje tender s obzirom da funkcionisanje RTB Bor-a već u ovom trenutku jako mnogo košta državu kroz subvencije koje država opredeljuje za RTB Bor, i s obzirom da ja ne očekujem da će se u ponovnom tenderu dobiti povoljnije ponude.”

Sijka Pištolova, urednica web sajta Energy observer, ipak smatra da smatra da kašnjenje u privatizaciji velikih javnih sistema u Srbiji nema nikakve veze sa Rusijom:

“Vladajuća garnitura jednostavno pokušava da što više prolongira njihovu privatizaciju jer bi u suprotnom ostala bez veoma značajnog izvora za finansiranje svih njenih pametnih i budalastih poteza. Svi znamo da su javna preduzeća Ali begova slama koja koriste za finansiranje kako opozicionih tako i pozicionih partija.”

Pored RTB Bor, Vlada Srbije trebalo je još za vreme prošlog mandata da završi privatizaciju Naftne industrije Srbije, za koju je veoma zainteresovan ruski Lukoil, druga kompanija u svetu po rezervama nafte, dok su najozbiljniji kandidati za privatizaciju JAT Airways-a ruski Aeroflot i Air India. Direktor JAT-a Nebojša Starčević kaže da ponuda Aeroflota obećava, i da je srpskom avioprevozniku neophodno obnavljanje flote:

“Sa avionima koji su stari 20-tak godina teško se možete nositi sa stranom konkurencijom velikih kompanija.”

Razloga za zabrinutost nema, privatizacija JAT-a biće čista kao suza, obećao je ministar za infrastukturu Velimir Ilić:

“Privatizacija JAT-a biće u skladu sa našim propisima i neće biti nikakvih privilegija.”

Vlada Srbije saopštila je da će do kraja jula zauzeti stav o načinu privatizacije Jat ervejza i Naftne industrije Srbije. Novinar Sijka Pištolova, smatra da će nakon slučaja Bor u žiži javnosti sigurno biti privatizacija NIS-a, jer se radi o firmi od kapitalnog značaja:

“Privatizacija NIS-a nije završena u mandatu prethodne vlade iz praktičnih razloga. Vlada gospodina Koštunice i njegova partija nisu hteli da se pokažu u lošem svetlu pred biračima koji su veoma osetljivi kada je reč o prodaji tako značajnih firmi strancima.”

Na kraju, zaključuju naši sagovornici, najvažnije je da sve predstojeće privatizacije budu transparentne, pa će i prostor za spekulacije o njihovom karakteru biti minimalan.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG