Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić izjavio - Mladić u Hagu do decembra


Gjeraqina TUHINA

Nakon susreta sa predsednikom Evropske komisije Hoze Manuelom Barosom, predsednik Srbije je izrazio uverenje da će optuženi general Ratko Mladić pre decembra biti u Hagu, kako bi se omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

“Hapšenje Ratka Mladića je je naš strateški cilj, ali i moralna obaveza.”

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso je ponovio da Srbija mora ispuniti međunarodne obaveze koje se tiču saradnje sa Haškim tribunalom. Iako brojni zvaničnici Evropske unije tvrde da je i tehnički nezvodljivo dobijanje statusa kandidata do kraja naredne godine, kako tvrde političari iz Beograda, Baroso ipak kaže da ovo i nije nemoguće:

“Što se tiče kandidatskog statusa za Srbiju, ovo nije samo tehničko nego i političko pitanje.”

Budućnost Srbije je u Evropi, a ne u Rusiji niti Sjedinjenim Državama, izjavio je Baroso i upozorio da je u interesu Srbije da zajedno sa Briselom reši sve probleme, tako da će se stvoriti i mogućnosti da Srbija, ali i ceo Zapadni Balkan bude deo Evropske unije.

Srbijanski predsednik dobio je uveravanje prvog čoveka Evropske komisije da je Srbija važna zemlja i da se priželjkuje njen prijem u Uniju. Predsednik Srbije, Boris Tadić:

“Srbija je Evropska država. Ima njen identitet i želi da doprinese celokupnom evropskom identitetu. A Kosovo je deo našeg identiteta.”
XS
SM
MD
LG