Dostupni linkovi

Politička trgovina za slobodu


Branimir Glavaš, protiv koga su podignute dvije optužnice za ratni zločin i koji u civilnoj bolnici, unatoč činjenice što mu je određen pritvor, čeka početak suđenja, sada traži slobodu, nudeći zauzvrat povlačenje iz javnog života. Činjenica da se to događa samo desetak dana nakon što su u Osijeku, po prvi put nakon dvije godine, razgovarali hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, s čelnicima Glavaševe stranke, nekima liči na moguću predizbornu trgovinu. A ona glasi upravo onako što Glavaš nudi: njegovo povlačenje iz javnog života, dobije li zauzvrat slobodu.

Jaroslav Pecnik, voditelj osječke podružnice Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, uvjeren je da ponuda Glavaševih odvjetnika Županijskom sudu u Zagrebu, predstavlja očit pokušaj političke trgovine:

"Mislim da se radi o ponudi jednog političkog krila jer dolazi do izbora četvrte izborne jedinice u kojoj će se Glavaš kandidirati. Ta jedinica je sporna i teška za HDZ. HDZ teško stoji na cijelom području republike i treba učiniti sve da se njegova situacija poboljša. Tu neovisno sudstvo niko ništa neće pitati i uradit će ono što HDZ i Sanader želi."

No, Glavašu pritvor nije određen zbog njegovih javnih istupa, već zbog iznimno teških okolnosti u kojima su počinjeni ratni zločini kojima ga se tereti u dvije optužnice – onoj za mučenja i ubijanja osječkih civila u garaži nadomak njegova ratnog ureda i okrutne likvidacije na Dravi. Prva optužnica u medijima je poznata kao "slučaj garaža", a druga, s obzirom da su žrtve odvođene na Dravu s rukama i ustima vezanim ambalažnom trakom, kao "slučaj selotejp". Radoslav Ratković, jedini je preživio pokušaj likvidacije na Dravi i bit će jedan od ključnih svjedoka na suđenju:

"Tamo su stali, izvukli me van i vodili prema tim stepenicama. Njihov šef mi je rekao da mi je ovo posljednja šansa i da kažem ono što me pitam. Rekao sam da nemam šta da kažem. Čuo sam sa lijeve strane hitac. Nisam ga osjetio. Bila mi je razmrskana čeljust. Nisam osjećao nikakve bolove. Više su me boljele rane od udaraca. Nogom su me udarili u leđa i pao sam u Dravu."

Iako je Glavašu pritvor određen u dva navrata, on je iza rešetaka proveo tek kratko vrijeme. Iz zagrebačkog Remetinca izvukao se štrajkajući glađu, a nakon što mu je pritvor određen po drugi put, uspio je, zbog navodne bolesti, prvo završiti u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, a potom i u osječkoj civilnoj bolnici. Nakon tri tjedna ležanja na Kardiologiji, gdje mu nisu ustanovljeni nikakvi zdravstveni problemi, sada leži na odjelu Neurologije. Ostali osumnjičenici, za isti ratni zločin, već se više od osam mjeseci nalaze pritvoreni u Osječkom zatvoru.
XS
SM
MD
LG